Narinkkatorilla vaadittiin Oikeutta siivoojille!

17.06.2016 - 10:15
– Koen että siivoojia kohdellaan Suomessa epäoikeudenmukaisesti, eikä ammattiryhmämme mielestäni nauti sen ansaitsemaa arvostusta, sanoi Rita Merisaar. Kuva Toivo Koivisto.

Keskiviikkona vietettiin kansainvälistä Oikeutta siivoojille -päivää. Päivän tarkoituksena oli kertoa ihmisille siivoojien ammatista ja mikä tärkeintä, nostaa keskusteluun uusliberalistisen oikeistopolitiikan tuhoisat vaikutukset siivoojien oikeuksiin, hyvinvointiin ja työoloihin liittyen.

Seuraavassa tunnelmia ja mietteitä Helsingistä Kampin Narinkkatorilta.

Siivoojia kohdellaan epäoikeudenmukaisesti

JHL:än jäsen Rita Merisaar työskentelee siivoojana Helsingin Vuosaaren urheilutalolla.

– Koen että siivoojia kohdellaan Suomessa epäoikeudenmukaisesti, eikä ammattiryhmämme mielestäni nauti sen ansaitsemaa arvostusta.

– Kaikki eivät ehkä ymmärrä sitä, kuinka raskasta työtä joudumme päivittäin tekemään. Työtaakkaamme pyritään kuitenkin jatkuvasti lisäämään, eikä se näy tilipussissa. Vähimmäisvaatimus on se, että lisääntyvän työn tulee näkyä palkassa sekä lauantaisin ja sunnuntaisin tehtävästä työstä pitää saada arkipäiviä parempaa palkkaa.

Työnantajaosapuoli käyttää työmäärien lisäämisessä keppiä.

– Työnantajat jopa kiristävät työntekijöitään tekemään aikaisempaa enemmän töitä. Jos emme suostu työnantajien vaatimuksiin, niin olemme ”hankalia työntekijöitä” ja uhataan varoituksilla.

– Mielestäni ammattiliitoilla on keskeinen merkitys siivoojien työolosuhteiden ja etujen turvaamisessa, mutta työntekijöiden tulisi olla aktiivisia ja puhua ongelmista enemmän. Toivoisin työntekijöiden ja ammattiliittojen välille enemmän yhteistyötä.

– Työnantajat ovat jopa uhanneet potkuilla, mikäli siivooja ilmoittaa kuuluvansa tai haluavansa liiton jäseneksi. Työnantajat pyrkivätkin eri tavoin estämään työntekijöiltään mahdollisuuden ja oikeuden kuulua ammattiliittoihin. Työnantajilta vaikuttaa usein unohtuvan se, että myös työntekijöillä on oikeuksia: työntekijöiden hyväksi käyttäminen on lopetettava!

Siivoojat tärkeä ammattiryhmä

Kristiina Salo toimii JHL:n pääluottamusmiehenä Espoossa.

– Olen täällä vaatimassa siivoojille oikeutta ja tuomassa heidän työtään esille. Siivoojat ovat erittäin tärkeä ammattiryhmä, joka mahdollistaa oikeastaan kaikkien työnteon työpaikoilla.

”Siivoojien aseman parantaminen lähtee siitä, että tuomme omaa työtämme ja sen tärkeyttä esille.”

– Siivoojien aseman parantaminen lähtee siitä, että tuomme omaa työtämme ja sen tärkeyttä esille. Näin ihmiset huomaavat tämän ”hiljaisen” ammattiryhmän nykyistä paremmin.

– Siivoojien työ on fyysisesti hyvin raskasta, eikä siivottavia alueita voi loputtomiin lisätä. Lisääntyvistä työmääristä pitää maksaa enemmän palkkaa, mutta olisi tärkeää keskittyä myös työhyvinvoinnin parantamiseen ja edistämiseen, koska se edistää työssä jaksamista ja viihtymistä. Nykyinen kilpailuttaminen sotii kuitenkin täysin tällaista ajattelua vastaan. Nyt otetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan ja kaikki hyöty revitään irti siivoojan selkänahasta!

– Tulisi panostaa huomattavasti nykyistä enemmän siihen, että olisi riittävästi henkilökuntaa tekemässä työtä ja työnantajat ottaisivat tämän asian vakavasti. Jatkuvan vähentämisen sijaan tulisi lisätä väkeä kentälle tekemään työtä, etteivät yksittäiset siivoojat kuormittuisi liikaa.

Siivoojien ääni ei kuulu

PAM:in järjestöasiantuntija Marja Lindblom oli myös paikalla.

– Vastuualueisiini kuuluu kiinteistöpalveluala. Siivoojat ovat sydäntä lähelläni ja tämä on neljäs kerta, kun olen mukana järjestämässä kyseistä tilaisuutta.

– Mielestäni siivoojien asema on heikko, eikä heitä kuunnella riittävästi, koska ala on aliarvostettu. Monet siivoojat tekevät töitä yksin ympäri vuorokauden ja näin ollen myös joukkovoimaa on vaikea koota ja kerätä yhteen. Yksi tämän tilaisuuden tarkoitus onkin saada siivoojat ”löytämään” toisensa jotta saisimme heidät verkostoitumaan.

– Monet työnantajat pyrkivät nykyisin monin eri tavoin hyväksi käyttämään siivoojia, eivätkä halua työntekijöidensä kuuluvan ammattiliittoihin. Olen kuullut, että joillakin työpaikoilla on johdon toimesta jaettu härskisti YTK:n mainoksia. Työantajat haluavat entisestään kasvattaa omaa valtaansa työntekijöihin nähden sekä lisätä työntekijöiden epävarmuutta ja pelkoa menettää työpaikkansa.

Lopuksi Lindblomin terveiset siivoojille:

– Verkostoitukaa ja liittykää yhteen!

Siivoojien edunvalvontaa on parannettava

JHL:n tuore puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine oli saapunut Narinkkatorille:

– Liittomme jäseninä on hyvin paljon siivoojia ja olemme huolissamme siitä, että julkisella sektorilla on ryhdytty säästämään myös siivoukseen liittyen. Tämä on aivan väärä tapa: siivouksesta karsiminen aiheuttaa sairaustapauksia muun muassa päiväkodeissa, kouluissa ja tietysti myös sairaaloissa. Eräässäkin sairaalassa noro-virus on viikoittainen ongelma, koska siivouksesta ollaan säästetty: tämä ei ole siivoojien vika.

”YTK on työnantajalle keino heikentää työsuhteen ehtoja.”

– Mielestäni on tärkeää, että siivoojien edunvalvontaa parannetaan ja että annamme liitossa vahvaa taustatukea meidän siivoojille, jotka ovat henkisesti selätettyjä työpaikoillaan, eivätkä välttämättä itse jaksa taistella etujensa ja oikeuksiensa puolesta. Tällaiseen edunvalvontaan ja työntekijöiden puolustamiseen ei esimerkiksi YTK:ssa pystytä.

– YTK on työnantajalle keino heikentää työsuhteen ehtoja: vaaditaan lisää työtä pienemmällä palkalla ja sitten rahat kääritään työnantajan taskuun.

– Kilpailukykysopimuksen osalta on aivan selvää, että julkisella sektorilla työnantaja ja hallitus halusivat rumasti leikata pienpalkkaisten työntekijöiden palkkoja ja tämä tulee näkymään luonnollisesti myös siivoojien ansioissa. Kyse on selkeästä palkkaleikkausohjelmasta ja julkista sektoria on rangaistu oikein kunnolla.

– Asenteen siivoamista kohtaan pitää Suomessa muuttua täysin toisenlaiseksi. Haluankin muistuttaa pääministeri Sipilää siitä, että julkisella sektorilla on yhteiskunnassamme erittäin tärkeä rooli ja merkitys. Nykyinen hallitus on EK:n, työnantajan ja pääoman hallitus.

Lopuksi

Äärimmäisen tärkeää työtä tekevien siivoojien työehtojen heikennyksiä, jatkuvaa orjuuttamista ja kyykyttämistä on täysin käsittämätöntä ymmärtää. Hallitukselle ja EK:lle terveisiä: työntäkää palkkojen alennukset, työaikojen pidennykset, lomien ja lomarahojen leikkaukset sekä kikyt, kilpailuttamiset ynnä muut järjettömyydet jo pikkuhiljaa sinne minne aurinko ei paista! Ihmisten pitää pystyä elämään palkallaan!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.