Naisten kapina on hallituksen vapina!

09.03.2016 - 12:45
Tänä päivänä naiset toimivat ay-liikkeessä Petra Packalénin mielestä liian vähälukuisina.Kuva Esa Luoto.

Tampereen Otetaan yö takaisin -tapahtuma keräsi tiistaina naistenpäivänä yli 400 henkilöä. Marssi kulki pitkän kaavan kautta Hämeenkatua kumpaankin suuntaan ja lopulta Hämeenpuistoon Minna Canthin patsaalle.

SKP:n keskuskomitean jäsen Petra Packalén muistutti omassa puheenvuorossaan, että kamppailua tasa-arvon puolesta ja työelämässä ympäri maailmaa kohdatun sorron lopettamiseksi on käyty jo pitkälti yli sata vuotta.

– Kun vuonna 1910 naisten kansainvälisessä kokouksessa Clara Zetkinin aloitteesta päätettiin perustaa naisille oma kamppailun päivä, nähtiin jo seuraavan vuoden maaliskuussa yhteensä miljoonia ihmisiä keränneet mielenosoitukset Tanskassa, Itävallassa, Saksassa ja Sveitsissä. Myöhemmin liikehdintä laajeni vahvoihin vetoomuksiin rauhan puolesta ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä sekä tekstiilityöläisnaisten valtavaan lakkoaaltoon vuonna 1917. Tähän kaikkeen oli siemeniä kylvetty jo aikaisemmin tehdastyöläisnaisten toimesta.

Naisia lisää mukaan ay-liikkeeseen

Tänä päivänä naiset toimivat ay-liikkeessä Packalénin mielestä liian vähälukuisina.

– Kuitenkin juuri naisvaltaiset yhdistykset yksi toisensa jälkeen edustavat radikaaleinta ja juurilleen uskollisinta ammattiyhdistystoimintaa Suomessa. Tästä kertoo muun muassa PAM:in ottama kielteinen kanta työläisten oikeuksia heikentävään yhteiskuntasopimukseen.

”Demokratia on rakennettava heti, alhaalta käsin, joukkojen itsensä aloitteesta.”

Packalén totesi, että kun nykyinen porvarihallituksemme on näinkin naisvihamielinen ja romuttaa kaikkia mahdollisia perusturvan muotoja, ei ole enää aikaa pohtia erilaisten toimintatapojen välillä.

– Kaikki puhujanlavat ja suoran toiminnan muodot on otettava käyttöön. Joukkoliikkeitä on perustettava ja niissä oltava mukana kaikkien ihmisten voimin, joiden mielestä maailma ei tasa-arvon suhteen ole vielä lähellekään valmis.

Demokratian saarnaaminen ei riitä, ei myöskään se, että demokratian toteuttaminen annetaan kansanedustajien tai vaikka ammattiyhdistysten keskusjärjestöjen ylimmän johdon huoleksi.

– Demokratia on rakennettava heti, alhaalta käsin, joukkojen itsensä aloitteesta, siten että me osallistumme aktiivisesti kaikkeen yhteiskunnan elämään, ilman ylhäältä tapahtuvaa valvontaa. Tässä me naiset olemme kärjessä rakentajina, hoitajina, postityöntekijöinä, opettajina, myyjinä, tutkijoina, solidaarisina ja radikaaleina, totesi Packalén.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.