Näinhän se pitkäaikainen sääkeskiarvo syntyy...

13.08.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: HÄNTÄPÄÄN VALVOJA

Miksi kutsutaan sitä, kun viime kesä oli Suomen kaikkien aikojen helteisin, ja taas tämä kesä on kaikkien aikojen sateisin?


– Ainakin meteorologit kutsuvat sitä " keskimäärin normaaliksi säätilaksi".* * *Näinhän se pitkäaikainen sääkeskiarvo syntyy: plus 30 astetta Celsiusta ja miinus 30 astetta Celsiusta on yhteensä keskimäärin nolla astetta Celsiusta.* * *Suomi on vihdoin ottanut paikkansa EU:n ns. kovassa ytimessä: nyt meilläkin on aikaisemmin lähinnä Keski-Euroopasta tutuksi tulleita kesätulvia. Ja jos Paavo Lipponen saisi päättää, nimenomaan Suomeen varmaan putoaisi seuraava suurempi meteoriittikin.


Ilmankos näissä yhteyksissä puhutaankin meteorologiasta.* * *Niin kuin ei helteissä, sateissa, tulvissa ja taivaalta putoavissa kivenmurikoissa jo olisi kyllin kestämistä, ovat Suomen vedet myös sinilevän peitossa. Eikä siitä nyt voi edes syyttää kokoomusta, kun puolue ei tällä kertaa ole edes hallituksessa.


Silmämääräisesti havainnoituna sinilevä tosin ei ole sinistä vaan lähinnä vihertävää. Mutta kun vihreätkin ovat nyt oppositiossa!


Ongelma menee kyllä näin ollen pääministeripuolue keskustan piikkiin, sillä kilpaileehan kepukin apilanlehdellään ankarasti kyseisen värin poliittisesta käyttömonopolista.


Vaan pääsevätkö sitten demarit vallan livahtamaan pälkähästä kuin koira veräjästä? Ei sentään; uitapa koirasi sinilevärannalla, niin varsin pian alkavat sen silmät punoittaa.


RKP puolestaan on niin pieni hallituspuolue että koko sen ympäristöpoliittinen kapasiteetti menee Närpesin (Närpiö), Kristinestadin (Kristiinankaupunki) ja Lappfjärdin (Lapväärtti) kasvihuoneilmiön hallinnoimiseen – minkä väärtti tämä toiminta nyt sitten lieneekään. Näiden paikkakuntien kasvihuoneissa kun kasvatetaan 90 prosenttia Suomen tomaatti- ja kurkkusadosta.


Kasvihuoneilmiön lieventämiseksi Pohjanmaan rannikkoseudulla onkin harkittu siirtymistä kasvihuonekurkkujen viljelystä avomaakurkkujen kasvattamiseen. Geenejä sopivasti manipuloimalla niitä yritetään lähiaikoina jalostaa myös esimerkiksi herkku- ja valkosipulisuolakurkuiksi.* * *Kultivointiaihepiirissä pysyäksemme muistutettakoon tasapuolisuuden nimissä vanhasta kiinalaisesta sananlaskusta, jonka mukaan "mikään ei elämässä ole loppujen lopuksi tärkeää, paitsi puutarhanhoito – eikä sekään ole kovin tärkeää".


Sillä onko näin elokuun puolivälissä, kun Tero Vaaran sanoin "vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä", mitään lohdullisempaa kuin istua tuijottamassa kuinka ruoho kasvaa – ihan itsestään, ilman yhtään mitään sen kummempaa puutarhanhoitoa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli