Musiikkia, laulua, räppiä ja runoutta!

20.09.2016 - 10:15

Vastavirta-festivaalin ohjelmatarjonta on laajuudessaan huikaisevan monipuolinen: myös kulttuuripuoli on vahvasti ja mielenkiintoisesti läsnä festivaalin iltaklubilla lauantaina 1. lokakuuta The Mess -ravintolassa klo 20 alkaen.

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteerin Petra Packalénin mukaan iltaklubilla rytisee ja rummut pärisee kumouksen soihtua kantavien taiteilijoiden toimesta.

Radikaalia kulttuuria luvassa

Miksi on tärkeää, että kulttuuri on osa Vastavirta-festivaalin ohjelmistoa?

– Festivaaleilla tulee luonnollisesti olla myös kulttuuritarjontaa. Radikaali vasemmistolaisuus on monipuolista ja luovaa toimintaa: siksi kulttuuri ja taide ovat ohjelmistossa tärkeällä sijalla. Kulttuuri kuuluu festivaaleille ja se kokoaa radikaalia vasemmistoa yhteen.

"Poliittinen musiikki onnistuessaan lisää ihmisten tietoisuuden tasoa."

Kulttuurilla on psykologinen tehtävä.

– Kulttuuri auttaa jaksamaan nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa ja esimerkiksi hyvä poliittinen musiikki antaa ihmisille taistelutahtoa. Samalla poliittinen musiikki onnistuessaan lisää ihmisten tietoisuuden tasoa. Mielestäni musiikki on hyvin vahva agitaation väline.

– Kiinnostukseni politiikkaa kohtaan heräsi aikanaan juuri musiikin kautta ja toi minut aktivismin pariin. Erityisesti vasemmistolainen rap- ja hip hop -musiikki sekä reggae sanoituksineen ovat olleet itselleni merkittäviä genrejä ja lisänneet innostustani poliittista toimintaa kohtaan.

Radikaalisti valtavirran ulkopuolella

Kulttuurikattaus on laaja ja monipuolinen.

– Luvassa on muun muassa reggaeta, rappia ja musiikilla säestettyä runoutta: illan aikana eri genret nivoutuvat yhteen. Toivon että ilta viedään läpi rennolla otteella, eikä sorruta turhaan jäykistelyyn.

Iltaklubilla esiintyvät reggae-artisti Maria Aleksandra, Olga Athaniti, rappari MC Kajo sekä Maailmanlopun Kahvilan riimejä ampuvat runoilevat kulttuuriradikaalit.

– Kaikki esiintyjät ja artistit ovat tunnettuja yhteiskunta- sekä kapitalismikriittisyydestään, radikaalista esiintymisestään ja kantaaottavista sanoituksistaan. Luvassa on jämäkkä paketti uusien äänien ja tekijöiden vastakulttuuria Vastavirta-festivaalin hengen mukaisesti!

Ohjelmatarjonta poikkeaa radikaalisti valtavirralle suunnattujen festivaalien tarjonnasta.

– Nykyinen pop- ja valtavirtamusiikki ovat varsin usein valtarakenteita tukevia ja ylläpitäviä, joissa ei oteta kantaa asioihin. Iltaklubilla on luvassa jotain aivan muuta: tarjoamme yleisölle kuultavaa, joka kannustaa ihmisiä solidaarisuuteen toisia kohtaan sekä kritisoimaan nykyisiä päättäjiä ja valtaapitäviä.

– Haluamme tarjota paikalle saapuville kumouksellista musiikkia ja provokatiivisia esityksiä: nyt on mahdollista kuulla jotakin sellaista, mitä radion taajuuksille harvemmin päästetään, eli musaa, missä on kapinaa ja särmää!

Kulttuurista potkua kommunisteille

60- ja 70-luvuilla kulttuuriradikalismi oli ilmiönä vahvasti esillä ja kulttuuriradikaalit ottivat vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin.

"Vasemmistolainen kulttuuritoiminta vahvistaa vasemmistolaisuuden nousua ja kommunistista liikettä."

– Tämänkaltaista laajamittaista ja ihmisiä yhteen kokoavaa toimintaa pitäisi olla nykyisinkin. Vasemmistolainen kulttuuritoiminta vahvistaa vasemmistolaisuuden nousua ja kommunistista liikettä raikastaen samalla nykyistä oikeistohegemonian salpaannuttamaa tunkkaista ja konservatiivista ilmapiiriä.

– Kantaaottava taide on mielestäni parhaimmillaan silloin, kun kyetään ottamaan terävästi kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin siten, että myös historiallinen konteksti ja syy-seuraus-suhteet on osattu ottaa huomioon. Pidän itse poliittisesta taiteesta, jossa sanotaan asiat suoraan, sellaisesta, jossa kritiikki osuu ja uppoaa!

Kaikki mukaan!

Mitä odotat lauantain iltaklubilta?

– Odotan että The Mess -ravintola tulee täyteen ihmisiä seuraamaan radikaalien taiteilijoiden edesottamuksia. Luvassa on mahtavien artistien kumouksellista menoa ja meininkiä: kaikki mukaan, Packalén päättää!

Iltaklubin Facebook-sivut >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.