Murtuuko Viron oikeistohegemonia?

28.06.2012 - 10:23
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Viron yhtyneen vasemmiston puheenjohtaja Sergei Jürgens ja SKP:n pääsihteeri Juha-Pekka Väisänen tapasivat Tallinnassa kesäkuussa. / Marko Korvela |

Virossa käydään kuntavaalit samoihin aikoihin kuin Suomessa eli ensi lokakuussa. 

Viron yhtyneen vasemmiston puheenjohtaja Sergei Jürgens ja SKP:n pääsihteeri Juha-Pekka Väisänen tapasivat Tallinnassa kesäkuussa. Puolueiden tapaaminen oli osa Tiedonantaja-risteilyn ohjelmaa.

Molemmat puolueet tarjoavat syksyn vaaleissa vaihtoehdon oikeistolaiselle hegemonialle ja leikkauspolitiikalle. 

Kommunistinen puolue on Virossa kielletty. Maassa toimivat kommunistit ovat järjestäytyneet yhtyneeseen vasemmistoon, joka syntyi vuonna 2008, kun vasemmistopuolue ja Perustuslakipuolue yhdistyivät. Se on SKP:n tavoin Euroopan vasemmiston jäsen.

Talouden "mallimaa"

Viroa on eurokriisin pyörteissä markkinoitu jonkinlaisena talouden mallimaana, onhan maa käytännössä velaton. Sergei Jürgensin mukaan tämä on vain osatotuus.

Uusliberalistista talouspolitiikkaa harjoittavassa Virossa on matala tasoverotus ja verohelpotuksia yrityksille. Talouskasvu on silti viime aikoina hiipunut.

Sosiaalimenojen tasossa Viro on Euroopan häntäpäässä. 1,3-miljoonaisen kansan keskitulot per henkilö jäävät alle 500 euroon. Köyhin viidesosa väestöstä sinnittelee vain noin 220 euron kuukausituloilla.

Virossa ay-liike on heikko. Jürgens kertoo, että parhaiten järjestyneitä ollaan valtiolla ja esimerkiksi energia-alalla. Ongelmana on, että ammattiliitot ovat valtion komennuksessa. Liittojen johdon palkkiot ovat pitkälti sidoksissa siihen, millaiset välit sillä on maan päättäjiin. Eipä siis ihme, että liitot hyväksyivät esimerkiksi pari vuotta sitten tehdyn irtisanomissuojan heikentämisen.

Minimipalkka maassa on 290 euroa, mikä omalta osaltaan selittää virolaisten siirtotyöläisten innon tulla Suomeen töihin.

Lakkoja ja hallituskritiikkiä

Maan opposition suosio on viime aikoina tasaisesti kasvanut.

Viron parlamentissa on neljä puoluetta. Suurin puolue oikeistolainen Reformipuolue on hallituksessa yhdessä Isänmaan ja Res Publican liiton kanssa. Opposition muodostavat sosialidemokraatit ja keskustapuolue, joka Jürgensin mukaan on yllättäen poliittisesti enemmän vasemmalla kuin virolaiset demarit.

Oikeiston hegemonia on horjunut, kun ihmiset ovat alkaneet arvostella leikkauspolitiikkaa. Pääministeri Andrus Ansip onkin joutunut lupailemaan parannuksia sosiaalipuolelle.

Vuoden alkupuolella Virossa tapahtui myös jotain tuikiharvinaista, kun opettajat ja julkisen liikenteen kuljettajat lakkoilivat palkankorotusten puolesta.

– Toivon, että se innostaa muitakin lakkoilemaan. Tämä on ensimmäinen vuosi kun jotain on alkanut Virossakin tapahtua, tuumi Jürgens.

Tällä hetkellä syksyn kuntavaaleihin valmistautuva vasemmisto on Virossa varovaisen toiveikas.

– Ihmiset ovat itsekin alkaneet ajatella asioita sen sijaan että uskoisivat hallituksen tiedotteita, sanoi Jürgens.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (10 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.