Monenlaista rakkautta ekstrojen kanssa

05.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ARI SARDAR

Elokuvien kierto elokuvateattereista videovuokraamoiden kautta tv:hen on lyhentynyt huomattavasti viime vuosina. Tästä johtuen moni hieno elokuva voi jäädä ilman ansaitsemaansa huomiota. Onneksi DVD:n tai videon vuokraaminen on näinä päivinä halpaa hupia.


Jo videovuokraamon ensi-iltahyllystä pois siirtyneet Solaris sekä Ja äitiäs kans -elokuvat ovat hienoja tarinoita rakkaudesta ja sen vaikeudesta.


Solaris perustuu legendaarisen puolalaisen Scifi-kirjailijan Stanislaw Lemin romaaniin. Neuvostoliittolainen mestariohjaaja Andrei Tarkovski on teki oman versionsa vuonna 1972 ja elokuva on kulttimaineessa.


Jenkkiversio on tehty 30 vuotta Tarkovskin elokuvan jälkeen. Osacar palkittu ohjaaja Steven Soderbergh lupaa hyvää elokuvalle, mutta kun pääosassa on George Clooney ja tuottajana James Cameron, alkavat hälytyskellot soida elokuvan ystävän päässä. Mutta onneksi turhaan.


Soderberghin Solaris on nauttivan hidas. Rakkaustarina pseudotodellisuudessa luodaan tyylikkäiden elokuvallisten keinojen avulla. Pääosan esittäjät Clooney ja intensiivisen tyylikkään roolisuorituksen tekevä Natascha McElhone ovat nappivalinnat elokuvaan.


Soderberghin ja Cameronin yhteistyö on myös ollut hyväksi elokuvalle. Näin ehkä hiukan yllättäen, koska kaverukset tekevät aivan erityyppisiä elokuvia. DVD-versiossa kannattaa katsoa ja ennen kaikkea kuunella Soderberghin ja Cameronin kommenttiraita elokuvasta. Se sekä syventää tyylikästä rakkaustarinaa että samalla opettaa paljon elokuvan teosta.



o o o



Ja äitiäs kans on aivan toisen tyyppinen tarina rakkaudesta. Meksikolaisen Alfonso Cuaron ohjaama komedia on täynnä häpeilemätöntä seksiä ja räävitöntä suunsoittoa.


Elokuva kertoo kahdesta teinipojasta ja heitä yli kymmenen vuotta vanhemmasta naisesta, jonka kanssa he matkaavat lomalle. Kaikkea mahdollista sattuu ja tapahtuu ennen kuin lopputekstit tulevat ruutuun. Elokuvien ekstroissa löytyy myös lyhytelokuva, joka varmistaa ohjaajan mielenkiinnon meksikolaisten seksielämää kohtaan.


Elokuva on kotimaassaan Meksikossa kaikkien aikojen katsotuin elokuva, mikä ei ole yhtään ihme. Ja äitiäs kans ei ole ainoastaan kuvaus kahdesta teinistä, vaan sivuroolissa löytyy myös paljon yhteiskunnallisia viittauksia. Näin elokuva piirtää mielenkiintoisen kuvauksen nykypäivän Meksikosta. Elokuva tarjoaa mainion tilaisuuden päivittää tietojansa maasta, jos viimeisimmät tiedot ovat peräisin spagettiwesterneistä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli