Missä on Nokian omistajien vastuu?

16.02.2011 - 10:36
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Stephen Elopin johtamalla Nokialla on edessään jopa tuhansien työntekijöiden irtisanomiset. / MktFan |

 Matkapuhelinjätti Nokian viime perjantaina julkistamilla ratkaisuilla on iso vaikutus Suomen talouden kehitykseen, joka on ollut 1990-luvulta alkaen hyvin Nokia-keskeistä.

– Tästä yksipuolisuudesta on muun muassa Suomen kommunistisen puolueen arvioissa varoiteltu, mutta hallitukset ovat luottaneet Nokiaan, muistuttaa SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen puheenvuorossaan.

Nyt kun Nokialla uhkaavat jopa tuhansien työntekijöiden irtisanomiset, on Hakasen mukaan syytä kysyä, missä on omistajien vastuu.

– Nokia tekee edelleen voittoa, sen viime vuodelta raportoima liikevoitto on yli kaksi miljardia euroa. Miksei voittoa tekevä ja vakavarainen yhtiö voi jatkaa tuotekehittelyä pidempään? Entä onko USA:n markkinoilla menestyminen kaiken muun yli käyvä kriteeri - jääkö sen korostamisen varjoon jotain oleellista muista markkinoista?

Nokia jakaa edelleen isoja osinkoja

Ennakkotietojen mukaan Nokia aikoo jakaa entiseen tapaan isot osingot osakkaille, eli pääosin amerikkalaisille ja muille ulkomaisille suursijoittajille. Yrjö Hakanen kysyykin, aikooko porvarihallitus taas siunata sen, että voitot yksityistetään, mutta tappiot laitetaan työntekijöiden, irtisanottavien ja valtion kautta myös muiden kansalaisten maksettavaksi?

– Jos Nokia ajaa alas toimintojaan Suomessa, eikö siltä pidä vaatia yhtiön verovaroista saamien tukien takaisinmaksamista ja kunnollisia irtisanomiskorvauksia? Entä voisiko valtio perustaa yhtiön, joka työllistäisi alan osaajia kehittämään uusia tuotteita? kysyy Hakanen.

Bochumissa miljoonakorvaukset irtisanotuille

Nokia joutui maksamaan huippukorvauksia vuonna 2008 Saksan Bochumissa irtisanotuille reilulle 2 000 työntekijälle. Yhtiö kustansi 30 miljoonan euron rahaston, jotta Saksan valtio ei olisi vaatinut antamiaan yritystukia takaisin.

Työntekijöille Nokia pulitti 200 miljoonaa euron korvaukset, mikä teki noin 100000 euroa per työntekijä.

Yrjö Hakasen puheenvuoro kokonaisuudessaan

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (53 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.