Ministeri Lehtomäki hylkäsi Kuuba-projektin

31.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Kehitysyhteistyöasioista vastaava ministeri Paula Lehtomäki on hylännyt Spartacus-säätiön yhteistyössä Kuuban Eläintieteellisen seuran kanssa valmisteleman kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöprojektin. Projektin puitteissa oli tarkoitus julkaista kaksi kuubalaisten luonnontieteilijöiden, opiskelijoiden ja luontoharrastajien kirjaa Kuuban eläimistä.


Ministeri Lehtomäki perustelee hylkäämistä sillä, että "hanke ei ole EU:n yhteisen kannan mukaista toimintaa demokratian vahvistamisesta, ihmisoikeuksien ja kansalaisvapauksien kunnioittamisesta eikä kansalaisten elintason parantamisesta". Mitään perusteita tälle väitteelle ei esitetä.


Perustelu on lähes sanasta sanaan sama kuin vuosi sitten, kun ministeriö hylkäsi Spartacus-säätiön edellisen Kuuba-kehitysyhteistyöhankkeen, vaikka niin hanke kuin sen kuubalainen osapuoli ovat muuttuneet.


Aiemmin säätiön kumppanina toimi kuubalainen riippumaton ekologinen instituutti, joka valmisteli kaksi luontokirjaa ja niihin liittyvää ekologista kasvatusta yhteistyössä kuubalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa. Uutta hanketta on valmisteltu Kuuban Eläintieteellisen seuran kanssa. Seura on kansainvälisesti hyvin arvostettu.


Kuubalainen osapuoli oli jo koonnut tutkijoista, opiskelijoista ja muista alan harrastajista ryhmät, joiden aikomus oli valmistaa ensi kertaa kokonaisvaltaiset tieteelliset esitykset maan nisäkkäistä ja maanilviäisistä. Näin olisi saatu uutta aineistoa ekologiseen kasvatustyöhön Kuubassa. Projekti olisi samalla tukenut kuubalaisten luonto- ja ympäristöjärjestöjen toimintaa sekä niiden mahdollisuuksia kehittää kansainvälisiä kontakteja.Eduskuntakyselyyn tyly vastausSpartacus-säätiön hakemus on jatkoa projektille, jonka puitteissa julkaistiin muutama vuosi sitten kirjat Kuuban linnuista ja matelijoista. Ne saivat suorastaan ylistävät arviot alan asiantuntijoilta ja harrastajilta niin Kuubassa ja Suomessa kuin kansainvälisesti. Noille aiemmille kirjoille saatiin myös Suomen ulkoministeriöltä tukea kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyömäärärahoista.


Suhtautuminen muuttui kuitenkin kesällä 2003, kun EU päätti USA:n vaatimuksesta ryhtyä painostamaan Kuuban hallitusta rajoittamalla myös opetus-, kulttuuri- ym. suhteita Kuubaan.


Esko-Juhani Tennilä ja 12 muuta vasemmiston ja keskustan kansanedustajaa esittivät keväällä ministeri Lehtomäen vastattavaksi kirjallisen eduskuntakyselyn säätiön aloittaman projektin rahoituksen lopettamista koskevan päätöksen tarkistamiseksi ja toiminnasta EU:n ja Kuuban suhteiden parantamiseksi. Vastauksessaan ministeri Lehtomäki toisti USA:n ja EU:n johtajien syytöksiä ihmisoikeuksien loukkaamisesta Kuubassa ja vaatimuksia maan poliittisen järjestelmän muuttamisesta. Samalla Lehtomäki toi suoraan julki sen, että luontokirjoja ja ekologista kasvatustyötä koskevan hankkeen hylkäämisessä oli kyse nimenomaan siitä, että hallitus haluaa "viestittää kaikin keinoin EU:n tavoitetta Kuuban hallitukselle".Onko luontoharrastus ihmisoikeusrikos?Euroopan unionin yhteinen kanta, jolla ministeri Lehtomäki päätöstään ylimalkaisesti perustelee, on ristiriidassa Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan ja YK:n yleiskokouksen Kuuban saarron purkamista ja Kuuban itsemääräämisoikeuden kunnioittamista koskevien päätösten kanssa, toteaa SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.


– Se ei vastaa myöskään Suomen kehitysyhteistyön julkilausuttuja periaatteita, joihin kuuluu se, että kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyön lähtökohtana ovat kansalaisten tarpeet ja omaehtoinen toiminta eikä valtiollinen tai EU:n politiikka. Kehitysyhteistyön estäminen kuubalaisten kansalaisjärjestöjen kanssa tässä on loukkaus ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia vastaan, ei luontoharrastus ole tietenkään mikään ihmisoikeusrikos, Hakanen huomauttaa.Tue Kuuba-projektiaSpartacus-säätiöllä ei ole ilman ulkoministeriön tukea resursseja jatkaa Kuuban luontoa käsittelevien kirjojen julkaisemista. Ellei ministeriö luovu kuubalaisten oikeuksia vastaan suuntautuvasta boikottilinjastaan, pyrkii säätiö etsimään kuitenkin joitain muita, pienimuotoisempia tapoja kehitysyhteistyölle. Taloudellista tukea Kuuba-kehitysyhteistyöhön voi toimittaa säätiön tilien 151130-7200219 ja 800015-1410071 kautta. Tilisiirtoon tulee merkitä "Kuuba-projekti".

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli