Miljoonat palestiinalaiset suljettiin pois Israelin Covid-19-rokotteen käyttöönotosta, sanovat ihmisoikeusjärjestöt

15.01.2021 - 16:15
(updated: 25.01.2021 - 15:35)
Terveydenhuollon työntekijät testaavat ihmisiä koronaviruksen varalta koripallokentälle perustetussa keskuksessa Ramat Ganissa, Israelissa. Kuva Morning Star

Israelia on syytetty tällä viikolla rasismista ja terveyden apartheidista, kun miljoonat palestiinalaiset suljettiin pois odotetun koronavirusrokotteen käyttöönotosta.

Palestiinan ihmisoikeusneuvosto PHROC (Palestinian Human Rights Organizations Council) ja Palestiinan kansalaisjärjestöjen verkosto PNGO (Palestinian NGOs Network) julkaisivat eilen yhteisen julkilausuman, jossa tuomittiin palestiinalaisten tahallinen laiminlyönti miehitetyillä alueilla 19. joulukuuta alkaneessa rokoteohjelmassa.

– (miehittävän Israelin) viranomaiset ovat toteuttaneet rokotepolitiikkansa syrjivällä, laittomalla ja rasistisella tavalla jättämällä kokonaan huomiotta velvoitteensa palestiinalaisten terveydenhuollossa, lausunnossa todetaan.

Palestiinan terveydenhuoltojärjestelmä on kärsinyt vuosikymmeniä tahallisesta laiminlyönnistä.

Järjestöt kertovat, että koko miehitetyllä palestiinalaisalueella, lukuun ottamatta Itä-Jerusalemia, Israelin viranomaiset ovat varanneet rokotteet laittomasti alueella asuville, Israelin juutalaisille uudisasukkaille ja kieltäneet rokotteen palestiinalaisväestöltä.

– Länsimaisissa tiedotusvälineissä on kiitelty Israelia ponnisteluista koronavirusta vastaan, mutta niissä on jätetty huomiotta noin viiden miljoonan palestiinalaisen poissulkeminen miehitetyillä alueilla, joilla 9. tammikuuta mennessä rekisteröitiin 165 000 aktiivista koronavirustapausta.



Kohtuuhintaiset rokotteet puuttuvat

Palestiinan terveydenhuoltojärjestelmä on kärsinyt vuosikymmeniä tahallisesta laiminlyönnistä, mikä haittaa sen kykyä selviytyä Covid-19-pandemiasta.

Palestiinan viranomaiset ovat epätoivoisesti pyrkineet saamaan rokotepullot kohtuuhintaan. Ulkoministeriö on vaatinut, että Israelilla "on selkeät lailliset velvoitteet palestiinalaisväestön hyvinvoinnille laittoman miehityksensä aikana".

PHROC:n ja PNGO:n yhteisessä julkilausumassa korostettiin, että kansainvälinen oikeus, etenkin Geneven yleissopimus, velvoittaa Tel Avivin miehittäjiä kunnioittamaan suojellun väestön oikeutta terveyteen.

Tämä velvoite sisältää lääkintätarvikkeiden toimittamisen palestiinalaisille miehitetyllä Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa sekä piiritetyllä Gazan alueella.

Israel väittää luopuneensa terveydenhuollon vastuusta miehitetyillä alueilla väittäen, että ne on siirretty palestiinalaishallinnolle Oslon sopimuksen ehtojen mukaisesti.

PHROC:n ja PNOG:n lausunnot kuitenkin kiistivät tämän vedoten neljännen Geneven yleissopimuksen kahdeksaan artiklaan, jossa todetaan, että "suojatut henkilöt eivät missään olosuhteissa voi luopua osittain tai kokonaan oikeuksista, jotka heille on taattu tällä sopimuksella".

Aiheesta lisää Morning Starin artikkelissa.

Tilaa Tiedonantaja ja saat radikaalin vasemmistolaisen äänen kotiisi kerran kuukaudessa ja/tai koko lehden diginä myös verkossa!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.