Miksi USA aikoo hyökätä Iraniin?

19.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 20/2006.

Yhdysvallat on jo pitkään syyttänyt Irania yrityksistä kehittää ydinaseita, ja Iran on puolestaan väittänyt, että se on kiinnostunut vain ydinenergian rauhanomaisesta käytöstä.


Rauhoittaakseen kansainvälisen yhteisön pelkoja Iran jäädytti uraaninrikastusohjelmansa ja aloitti sarjan neuvotteluja Britannian, Saksan ja Ranskan kanssa. Ilman USA:ta nämä neuvottelut eivät tuottaneet mitään tuloksia, koska vain USA saattoi antaa vastauksen Iranin huoliin kansallisesta turvallisuudestaan. USA:n asevoimien saartama Iran halusi takeet siitä, että USA ei hyökkäisi sen kimppuun. USA ei ollut valmis antamaan tällaisia takeita.


Niinpä Iranin ja kolmen eurooppalaisen maan neuvottelut epäonnistuivat ja Iran käynnisti uudelleen uraaninrikastusohjelmansa. Irania uhattiin YK:n turvallisuusneuvostolla ja jopa hyökkäyksellä ilman vaikutusta. Nyt puhutaan taas kerran turvallisuusneuvoston artikla 7:ään perustuvasta päätöslauselmasta ja jatkuvasta hyökkäyksen uhasta. On jopa huhuttu taktisin ydinaseiden tehtävästä iskusta Iranin ydinlaitoksia vastaan.


Kaikki nämä tapahtumat tuovat mieleen Irak-hyökkäystä edeltäneet neuvottelut ja uhkaukset. Tapahtumat ovat niin samanlaisia, että se saa epäilemään, käytetäänkö Irak-käsikirjoitusta Iran-hyökkäyksen sapluunana. Sen perusteella mitä on tullut julki Irak-hyökkäyksen jälkeen, voidaan otaksua, että kuten Irakin tapauksessa päätös hyökätä Iraniin on jo tehty ja että EU 3:n neuvotteluja ja Kansainvälistä atomienergiajärjestöä IAEA:ta käytetään suuren yleisön valmistelemiseen tähän hyökkäykseen.


On jo uutisia USA:n lisääntyvistä provokaatioista Iranin rajoilla, muun muassa miehittämättömistä valvontalennoista Iranin yläpuolella sekä kommandojoukkojen soluttamisesta Iraniin keräämään tiedustelutietoja ja organisoimaan maan sisäisiä oppositiovoimia.


Hyökkäyspuheita säestävät myös sotapelit. Esimerkiksi 14. huhtikuuta USA Today -lehti kertoi, että "jännitteiden Yhdysvaltojen ja Iranin välillä Iranin ydinohjelman tulevaisuudesta kasvaessa Pentagon on suunnittelemassa sotapeliä heinäkuussa, jotta viranomaiset voivat tutkia Irania koskevan kriisin vaihtoehtoja".


Tämä sotapeli ei ole ensimmäinen laatuaan. Kuten William Arkin Washington Post -lehdessä 16. huhtikuuta kertoi, "alkuvuodesta 2003, vaikka USA:n joukot olivat jo sodan partaalla Irakin kanssa, armeija oli jo aloittanut Iranin kanssa käytävän täysimittaisen sodan analyysin tekemisen." Samaan aikaan yhdysvaltalaiset ja brittiläiset suunnittelijat kävivät Kaspianmeren sotapeliä, ja Bush määräsi USA:n strategista komentokeskusta laatimaan globaalin iskun suunnitelman Iranin joukkotuhoaseita vastaan hyökkäämiseksi. Kaikki tämä toimii pohjana "suuria taisteluoperaatioita" koskevalle Iranin vastaiselle sotasuunnitelmalle, jonka luonnos on nyt armeijalähteiden mukaan olemassa.


Kun USA on tuhlannut virallistenkin tietojen mukaan yli 320 miljardia dollaria Irakin sotaan ja kun mitään loppua ei ole näköpiirissä, niin miksi Bushin hallinto aikoo aloittaa toisen tuhoisan sodan Lähi-idässä hyökkäämällä Iranin kimppuun?


Todellinen syyhän ei voi olla Iranin ydinohjelma. Mikään mistä Irania syytetään ei ole laitonta. Iranilla on ydinsulkusopimuksen nojalla kiistatta oikeus rikastaa uraania rauhanomaisiin tarkoituksiin. "Kenelläkään ei ole oikeutta rangaista Irania rikastamisesta", sanoi IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei Al-Ahram -lehdelle huhtikuussa antamassaan haastattelussa.


USA:n pelottelu, jonka mukaan Iran pystyy nopealla aikataululla valmistamaan ydinaseen, on absurdi. Jos Iran vastoin vakuutustaan pyrkisi valmistamaan ydinaseen, se tarvitsisi nykyisten 164 sentrifugin sijasta 16 000 sentrifugia rikastaakseen tarpeeksi uraania ydinasetta varten, eikä Iranilla ole riittävästi uraania tähän tarkoitukseen.


Eri tahot ovat esittäneet USA:n hyökkäysaikeiden todellisista syistä erilaisia teorioita.


Monet muslimit uskovat, että USA on aloittanut ristiretken islamia vastaan ja on päättänyt kukistaa kaikki sen teillä olevat maat.


Toiset tahot arvioivat, että kun öljyvarat ovat nopeasti hupenemassa, USA yrittää saada kaikki öljyvarat ja -reitit itselleen ja siten turvata hallitsevan taloudellisen asemansa maailmassa.


Monien arvioiden mukaan kyse on ennen kaikkea dollarin asemasta hallitsevana öljyvaluuttana. Näiden arvioiden mukaan Saddam Husseinin päätös siirtyä euron käyttöön öljykaupassa oli yksi painava syy, miksi USA hyökkäsi Irakiin. Ja Iranin aikomus avata tässä kuussa euroa käyttävä öljypörssi on painava syy hyökätä Iranin kimppuun.


Jotkut arvioivat, että hyökkäys Irakiin ja seuraavan iskun kohdistaminen Iraniin on osa USA:n geopoliittista siirtoa, jolla turvataan USA:n hegemoninen asema luonnonvaroiltaan rikkaalla ja strategisesti tärkeällä Euraasian alueella, saarretaan Venäjä ja estetään Kiinan nousu maailmanvallaksi rajoittamalla sen öljynsaantia.


Lisäksi on niitä, joiden mielestä USA toimii Israelin toivomusten mukaisesti ja pyrkii tekemään selvää kaikista, jotka voisivat tulevaisuudessa uhmata Israelin hegemoniaa Lähi-idässä.


Vastaus on todennäköisesti yhdistelmä kaikista yllä mainituista syistä.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli