Miksi luottaa palvelujen heikentäjiin

08.10.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ES)

Lähes kaikki puolueet esiintyvät kunnallisvaaleissa peruspalvelujen puolesta – ikään kuin jotkut avaruusoliot olisivat käyneet heikentämässä kunnallisia terveys-, sosiaali-, koulu- ja muita peruspalveluja.


Jopa melko tuoreiden palvelujen heikennysten osalta puolueet käyttäytyvät niin kuin niillä ei olisi osaa eikä arpaa heikennyksiin. Otetaan vaikka esimerkiksi Helsingin täysin epäonnistuneiksi osoittautuneet vammaiskuljetuspalvelut. Kaikki puolueet, muun muassa vihreät ja sosiaalidemokraatit, ovat nyt tivanneet selvitystä, miten kuljetusten keskittäminen ja kuljetuksia koskeva tarjouskilpailu johti näin surkeisiin tuloksiin. Kuitenkin toista asiasta päättänyttä lautakuntaa johtavat vihreät ja toista demarit. Ja päätökset asiasta hyväksyivät kaikki puolueet kokoomuksesta vasemmistoliittoon.


Vanhempien heikennysten osalta puolueet luottanevat äänestäjien lyhytmuistisuuteen. Siksi Tiedonantajan viime viikon ja tämän viikon numerossa palautetaan mieliin tosiasiat. Vastuussa julkisten palvelujen heikentämisestä ovat 1990-luvun alusta hallituksissa istuneet puolueet – niin oikeisto ja keskusta kuin SDP, vihreät ja vasemmistoliitto. Siis samat puolueet, jotka nyt "puolustavat" peruspalveluja. Ne ovat leikanneet kuntien vuotuista rahoitusta 1990-luvun alun jälkeen yli viisi miljardia euroa.


Kuntien palveluja heikentämällä ja kilpailuttamalla nämä samat puolueet luovat lisää markkinoita yksityiselle voitontavoittelulle. Valtapuolueet ajavat samaa linjaa myös EU:n perustuslailla ja palveludirektiivillä.


Miten julkisia palveluja heikentäneillä puolueilla on nyt otsaa kaupitella äänestäjille kelvottomaksi osoittautunutta "käytettyä autoa"? Luottavatko ne äänestäjien lyhytmuistisuuden ohella siihen, että äänestäjät uskovat niiden nyt tehneen parannuksen ja antavat niille anteeksi?


Mutta mitä syytä äänestäjillä on luottaa heidät toistuvasti pettäneisiin puolueisiin?


Eikö äänestäjillä ole pikemminkin vanhan kokemuksen perusteella aihetta pelätä, että entisenlainen pettäminen jatkuu heti vaalien mentyä ohi?


Eikö äänestäjien kannata pikemminkin päätellä, että ainoa tapa saada toistuvasti pettäneet puolueet tekemään aidosti parannus on evätä niiltä kannatus – ainakin näissä vaaleissa?

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!