Miksi Helsingin johto suojelee väärinkäytöksiä

04.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 32/4.9.2009

Helsingin Ylioppilasteatteri sai kaupunginvaltuustosta kertovaan näytelmään keväällä uuden roolihahmon, kun julkisuuteen nousivat sosiaaliviraston johtaja Paavo Voutilaisen 72000 euron kalustehankinnat. Sosiaalijohtajan toimista on tullut hämmästyttävine juonenkäänteineen sellainen "tosi-televisiosarja" ja tragikomedia, jollaista tuskin kukaan käsikirjoittaja olisi keksinyt.


Kaikki alkoi, kun Voutilainen valittiin johtajaksi vuonna 2006. Hän halusi edustavat tilat ja laittoi valmisteluun vuorineuvostason design-kalusteiden hankinnan. Toteutus jäi odottamaan Voutilaisen valinnasta tehdyn valituksen ratkeamista.




Rahaa ökykalusteisiin, muttei peruspalveluihin



Tämän vuoden maaliskuussa Voutilainen tilasi kalusteet Divaani-yhtiöltä kilpailuttamatta hankintaa. Samaan aikaan hän vaati sosiaalipalvelujen menojen karsimista, koska budjetti uhkasi ylittyä työttömyyden ja palvelutarpeiden kasvaessa.


Kun SKP:n ja Helsinki-listojen valtuutettu Yrjö Hakanen nosti asian julkisuuteen ja vaati kilpailuttamatta tehdyn hankinnan perumista, sosiaalijohtaja selitti, että sitä ei tarvinnut kilpailuttaa. Sen jälkeen perustelut ovat vaihtuneet uusiin sitä mukaan kuin edelliset ovat paljastuneet vääriksi.


Kun Voima-lehti kertoi viraston talouspäällikön varoittaneen ennalta hankinnan laittomuudesta, vieritti Voutilainen vastuun alaisilleen. Seuraavaksi hän vetosi sairastumiseen, vaikka hanke oli käynnistetty jo kaksi vuotta aiemmin.


Hakasen tekemä valtuustoaloite, joka johti kaupungin sisäisen tarkastukseen. Se vahvisti hankinnan tapahtuneen lain ja sääntöjen vastaisesti. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) teetti kuitenkin oikeudellisella osastolla lausunnon, että kyse oli taiteellisista, tekijänoikeudellisista tai teknisistä syistä hankintalaissa sallitusta poikkeuksesta. Kun näitäkään perusteita ei löytynyt, teetti Pajunen uuden lausunnon, jonka mukaan vastuussa olikin Voutilaisen suunnittelussa konsulttina käyttämä julkkistoimittaja Hanna Sumari.


Tämä johti taas sotkuun, koska Voutilainen oli ilmoittanut suunnittelijaksi Divaani Oy:n, suunnittelu oli hankittu kilpailuttamatta eikä siitä löytynyt mitään papereita. Sumari itse kiisti esittäneensä neuvoja hankintalain soveltamisesta. Lisäksi Helsingin Sanomat kertoi, että osaa kalusteista epäillään piraattituotteiksi.




Konsulttirahoja kavereille



Sisäinen tarkastus selvitti Hakasen aloitteesta myös Voima-lehden tietoja, joiden mukaan sosiaalijohtaja oli tilannut kilpailuttamatta konsulttipalveluja entiseltä työnantajaltaan Diakonissalaitokselta. Paljastui, että sosiaalijohtaja oli päättänyt maksaa Diakonissalaitokselle 240000 euroa romanikerjäläisten tilanteen kartoituksesta ja noin 30000 euroa asunnottomuusprojektista.


Pajunen tuli taas apuun ja teetti oikeuspalveluilla lausunnon, jossa sosiaalityön kenttäkartoitus rinnastetaan hankintalakiesityksen perusteluista löytyneeseen kohtaan, joka koskee "tiedeyhteisöjen, kuten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkimusohjelmia". Projektissa ei kuitenkaan ollut yhtään tutkijaa ja jopa raportin esipuheessa todetaan, että se ei ole tutkimus.




"Helsingin tapa"?



Sosiaalijohtajan tapaus sai elokuun lopulla, kun Hakasen aloitteesta asiaa selvittänyt sisäinen tarkastus kertoi, että kaupungin liikelaitos Palmian johtaja Antti Värtelä oli ostanut hankintalain ja lautakunnan päätösten vastaisesti toimistokalusteita noin puolella miljoonalla eurolla. Samaan aikaan Palmian karsii menoja kouluaterioissa, vammaiskuljetuksissa ja siivoojien palkoissa.


– Onko johtajien omavaltainen ja tuhlaileva toiminta "Helsingin tapa"? Tämäkö on syy siihen, että kaupunginjohtaja on suojellut Voutilaista? Mihin ovat unohtuneet valtuuston päättämät eettiset periaatteet, joiden mukaan kaupungin toiminnassa ei sallita minkäänlaisia väärinkäytöksiä, kysyy Hakanen.


Hän ihmettelee myös kaupunginhallitusta, joka siunasi sosiaalijohtajan väärinkäytökset ja helsinkiläisten rahojen tuhlauksen. Samaan aikaan vanhustenpalvelun, lastensuojelun, terveydenhuollon ja muiden palvelujen menoja leikataan.


Asian käsittely jatkuu syksyllä kaupunginvaltuustossa. Myös eduskunnan oikeusasiamies ja Helsingin rikospoliisi selvittävät sitä yksityisten kansalaisten tekemien ilmoitusten perusteella.(TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli