Mikä ihmeen Vapaa Vasemmisto?

10.10.2012 - 10:44
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Vapaa vasemmisto on oman määritelmänsä mukaan "aidosti kunnallinen ja kunnollinen vasemmistolainen ja vihreä vaihtoehto." / TA-Oulu |

Oulussa kunnallisvaaleihin osallistuva yhteislista Vapaa Vasemmisto on herättänyt runsaasti kysymyksiä niin Oulussa kuin muuallakin maassa.

Kommunisteja, anarkisteja, sosialisteja, trotskilaisia, syvävihreitä, zeitgeistilaisia, kommunalisteja ynnä muuta puhaltamassa yhteen hiileen. Yhteisenä nimittäjänä kaikilla on tieto siitä, että kapitalismi ei paljon paikkailemisella parane, vaan sen tilalle tarvitaan aito demokratia. Toinen yhteinen nimittäjä on selvä käsitys siitä, että pitää tarttua arkielämän asioihin yhdessä ihmisten kanssa.

– Oikeastaan tässä ei ole mitään uutta, voimien kokoaminen vapauden, veljeyden ja tasa-arvon rintamaan on jo hyvinkin vanha asia, sillä tavallahan toimi mm. Spartacus tovereineen, sanoo paikallisen SKP:n osaston puheenjohtaja Matti Aalto.

– Kysymys on vain siitä että laitavasemmisto ei jatka hajaannusta eikä passivoidu vaan eheytyy ja lähtee liikkeelle. Mitään mullistavia ratkaisuja tai "oikeaa" maailmankatsomusta meillä ei ole, on vain vuosia jatkuneessa yhteistyössä lujittunut keskinäinen solidaarisuus ja tieto siitä että paikoilleen emme voi jäädä.

– Taustalta löytyy myös laitavasemmiston yhteinen opinahjo, Radikaali Vasemmiston Opintopiiri. Siellä olemme huomanneet että meillä on paljonkin erilaisia näkemyksiä, mutta erilaisuus on mitätöntä verrattuna siihen mikä meille on yhteistä. "Uutta" on se että näemme erilaisuudet kehitysopillisena rikkautena emmekä rasitteena, opintopiirin vetäjä Juha Tapio sanoo.

Onko ajatuksena sulauttaa laitavasemmiston virtaukset yhteen?

– Ei missään nimessä, silloinhan se olisi pelkkä osiensa summa. Jokainen yhteisrintamaan osallistuva taho jatkaa tietenkin olemassaoloaan kuten ennenkin vastaa Vipun johtoon kuuluva Ville Rantanen ja toteaa, että radikaalin vasemmiston tärkein voimavara on kaikkien vanhojen järjestöjen ulkopuolella oleva nuori väki.

Kunnallispolitiikan pariin kuuluvissa asioissa Vapaan Vasemmiston rintama on hyvin tiivis ja yhtenäinen. Yhdessä valmisteltu vaaliohjelma on kymmensivuinen kokonaisuus ja siitä laadittu lyhennelmä Vapaan Vasemmiston 10 käskyä on julkaistu paitsi suomeksi, myös ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi. Listalla on 22 ehdokasta, kärkinimenä aiemmissa vaaleissa huomattavalla äänimäärällä valittu Juha Tapio, jonka kunnallispoliittinen osaaminen on valtakunnan huipputasoa.

Yhteislistalla on jo pieni saavutuskin kunnallispolitiikan saralla. Kuntaliitosta johtava yhdistymishallitus päätti liikuttavan yksimielisyyden vallitessa korottaa kaupunginjohtajan palkan 14 000 euroon ja apulaiskaupunginjohtajien palkat 11 000 euroon. Ainut särö syvässä yksimielisyydessä oli se että persujen edustaja olisi halunnut jättää apulaiskaupungin johtajien palkat 10 000 euroon. Pelkkä Vapaan Vasemmiston vahvan ehdokaslistan ilmaantuminen ja asiasta noussut julkinen häly sai Hyvät Veljet perääntymään ja lykkäämään asian vaalien yli.

Vapaan vasemmiston vaaliblogi >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (40 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.