Mikä ajaa Trumpin hyökkäämään poliittisesti Kiinaa vastaan?

03.06.2020 - 12:45
(updated: 23.06.2020 - 12:00)
Donald Trump on hyökännyt voimakkaasti Kiinaa vastaan viime aikoina. Kuva: astorz.com

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sitonut itsensä ja seuraajansa pinteeseen soutaessaan ja huovatessaan kommenteissaan Kiinasta ja 2019 löydetystä koronaviruksesta. Vain hän itse voi avata aikaan saamansa Gordonin solmun ja hän voi tehdä sen vasta marraskuussa Yhdysvaltain presidentin vaalien jälkeen.


Voidaan tehdä erilaisia tulkintoja siitä miksi Trump on raivonnut retorisesti Kiinalle. Kolme erilaista selitystä nousee esiin. Ilmeisimmältä vaikuttaa se, johon Kiina haluaisi meidän uskovan, että Trump käyttää kiinakritiikkiään kääntääkseen huomion pois oman hallintonsa epäonnistumisesta koronaviruksen aiheuttaman pandemian hoidossa.


New Your Times kirjoitti 11. huhtikuuta, että “tutkimus paljasti, että presidenttiä varoitettiin potentiaalisesta pandemiasta mutta että sisäiset ristiriidat, suunnittelun puutteellisuus ja hänen luottamuksensa omaan johti toimenpiteiden jumiutumiseen.” 


Tutkimusraportissa sanotaan lisäksi, että: “Kansallisen turvallisuuden neuvoston pandemian seuraamisesta vastuulliset saivat tammikuun alussa tiedusteluraportteja, joissa ennustettiin taudin leviämistä Yhdysvaltoihin. Tämän johdosta muutaman viikon aikana nousi esiin mielipiteitä toimista, kuten että tulisi pitää amerikkalaiset kotona töistä tai sulkea Chigagon kokoiset kaupungit. Trump kuitenkin esti nämä toimet maaliskuuhun asti.”


Lopulta Trump tuhlasi kallisarvoista aikaa kun infektion saaneiden määrä alkoi nousta helmikuussa ja maaliskuun alussa. Tuona aikana “helmikuun 26. päivästä maaliskuun 16 päivään vahvistettujen koronatapausten määrä nousi 15 tartunnasta 4226 tartuntaan... [kaikkiaan yli miljoona] amerikkalaista on saanut positivisen testituloksen ja viranomaiset arvioivat todennäköisesti satojen tuhansien muiden saaneen tartunnan.” kaiken kaikkiaan tämän lehden mennessä painoon noin 1,4 miljoonaa amerikkalaista on saanut tartunnan ja noin 90 000 on kuollut virukseen. (kääntäjän päivittämät luvut)

 

Vahva gallupkannatus

Näyttää siltä, että syyllisyydellä pelaaminen oli Trumpin hallinnon viimeinen keino peitellä epäpätevyyttään. Trump otti sovittelevan asenteen maaliskuun puolivälissä, ylistäen Kiinan presidetti Xi Jinpingin toimintaa koronaepidemian levitessä, mutta sävy muuttui täysin kun hän alkoi levittää uutta viestiä “kiinalaisesta viruksesta”.

Näyttää siltä, että syyllisyydellä pelaaminen oli Trumpin hallinnon viimeinen keino peitellä epäpätevyyttään.


Kuitenkin, kun asiaa tarkastellaan lähemmin, Trumpilla, joka seuraa tarkasti maassaan kiertäviä uutisia, ei ollut todellista syytä lähteä syyttelyn tielle. Hänen kannatuslukemansa huhtikuun 30. päivä julkistetussa mielipidemittauksessa oli uskomattomat 49 prosenttia, se nostaa hänen kokonaiskannatuksensa hyvinkin veden pinnan yläpuolelle. Etenkin kun 50 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoi hänen hoitaneen pandemian hoidon hyvin.


Tämä huolimatta kasvavasta työttömien määrästä ja horjuvista finanssimarkkinoista, jotka ovat murentaneet hänen vahvinta valttiaan uudelleen valinnan varmistamiseksi: vahvaa taloutta.

 

Yleinen mielipide vaikuttaa

Tästä syystä on kallistuttava kahden muun Trumpin mielialan vaihteluita suhteessa Kiinaan selittävän syyn kannalle. Trump on asemoitunut säätelemään ja tunnustelemaan yleistä mielipidettä, joka on kääntynyt yhä negatiivisemmaksi suhteessa Kiinaan koronavirusepidemian puhkeamisen jälkeen. Maaliskuussa toteutettu Pew Research keskuksen tutkimus paljastaa, että “karkeasti kaksi kolmannesta vastaajasta kertoi, että heillä on negatiivinen käsitys Kiinasta. Tämä on negatiivisin tulos kaikista maista sen jälkeen kun keskus alkoi tehdä kyselyä vuonna 2005, ja lähes 20 prosenttia korkeampi tulos Trumpin hallinnon alun jälkeen.” Eli vuodesta 2017.


Kiinnostavasti, Pewn raportti jatkuu, “useampi amerikkalainen näkee nyt Yhdysvallat maailman johtavana talousmahtina kuin koskaan viimeisen 12 vuoden aikana” ja “ uskoo myös täysin, että heidän maansa johtaa maailmaa sotilasmahtina ja että maailma menestyy paremmin Yhdysvaltojen kuin Kiinan johdolla.” Lisäksi “vain noin neljännes” Pewn tutkimukseen osallistuneista amerikkalaisista omasi “suosiollisen asenteen” Kiinaa kohtaan.


Merkittävää on se, että Pewn tutkimuksen mukaan “negatiiviset asenteet Kiinaa kohtaan nousivat kaikissa väestöryh­missä. Noin kuudella kymmenestä demokraateista ja heitä kannattavista sitoutumattomista... ja seitsemällä kymmenestä republikaaneista ja heitä kannattavasta sitoutumattomista” “on negatiivisia käsityksiä Kiinasta.”

Xi Jingping ja Donald Trump
Kauppakumppanit XI Jingping ja Donald Trump. Kuva: asianikkei.com

Presidenttipeliä

Epäilyksettä Trump ei pelkästään toimi saman suuntaisesti amerikkalaisten kanssa, vaan ratsastaa myös yleisen mielipiteen aallon harjalla. Tämän lisäksi on olemassa toinen tekijä: Joe Biden, joka haastaa hänet demokraattien ehdokkaana marraskuun vaaleissa. Trumpin mieluisimmat lempinimet Bidenille ovat “Sleepy Joe” (uninen Joe) ja “Beijing Biden” (Peking Biden). Trump haluaa myös saada meidät uskomaan, että Biden on “Grazy Bernien” (sekopää Bernie) toveri, jonka lämpimät välit Kiinaan tekevät hänestä sopimattoman presidentiksi.


Trumpin vahvin valtti uudelleen valintaan – kukoistava talous – on kadonnut savuna ilmaan, ja hän ja hänen tiiminsä kasaavat nyt uutta strategiaa, joka on poliittisten kilpailijoiden maineen lokaaminen yhdistämällä heidät vanhaan geopoliittiseen viholliseen. “Kiina haluaa Sleepy Joea niiiin paljon”, twiittasi Trump 18 huhtikuuta ja lisäsi, että “Joe on iso juttu, heidän UNELMA KANDIDAATTINSA!” Pisteenä iin päällä kampanjaviestinnässä oli aiemmin lähetetty sähköposti: “Olen LUJA KIINAA KOHTAAN ja Sleepy Biden on HEIKKO KIINAA VASTAAN!” 


Näin toimimalla Trump pyrkii siirtämään huomiota hallintonsa epävarmasta vastauksesta koronakriisiin. Hän hyödyntää amerikkalaisten kasvavaa vihamielisyyttä Kiinaa kohtaan aloittamalla oman hyökkäyksensä “Beijing Bideniä” vastaan. 


Amerikan vaalipolitiikka on riehakasta ja on tavallista mustamaalata poliittisia vastustajia kampanjan alusta asti. George W. Bush turvautuu siihen taktiikkaan John Kerryä vastaan 2004 ja Barack Obama Mitt Romneya vastaan 2012. On ilmeistä, että Trump on laskenut juuri nyt olevan aika kääntää sävy ja viitekehys Bideniä vastaan, joka on tunnettu varapresidentti ja omaa vakaan maineen kansanomaisena pragmaatikkona.

Amerikan vaalipolitiikka on riehakasta ja on tavallista mustamaalata poliittisia vastustajia kampanjan alusta asti.



Tästä syystä on aloitettu kampanjamainosten sanasota siitä kuka on kovempi Kiinaa vastaan. Trumpin kampanja julkaisi huhtikuun alussa mainoksen, jossa se häpäisee Bideniä hänen aikaisemmista Kiina lausunnoistaan ja julistaa, että “Joe Biden on ollut 40 vuotta väärässä Kiinan suhteen.” Nettisivu BeijingBiden.com on mitä ilmeisimmin omistettu “Bidenin väitetyille läheisille väleille Kiinan kanssa”, kuten Lauren Gambino kirjoitti Guardianissa.


Gambino pitää ilmeisenä, että “Bidenin kampanja vastasi tähän purevalla ilmoituskampanjalla syyttäen puolestaan Trumpia siitä, että tämä ei aiemmin puuttunut Kiinan tapaan käsitellä virusta, ja sanoen että presidentti epäonnistui kun koronavirus alkoi levitä” samaan aikaan kun “julkaisi materiaalia, joka näytti Trumpin ylistämässä Xitä ja sanomassa että hän ‘luotti Kiinaan.’”

 

Rajansa kaikella

Kaikesta huolimatta Trump varmistaa myös, ettei mene liian pitkälle. Siihen on syynä se, että Kiina pitää edelleen käsissään monta tärkeää korttia ratkaisevina kuukausina ennen marraskuun vaaleja. Kiinalla on käsissään valta hallinnoida maailman terveydenhuollon tarvikkeita. “Kiina kontrolloi valtavaa maskien ja suojavarusteiden varantoa, jota tarvitaan Amerikan sairaaloissa. Lisäksi, jos Kiina onnistuu kehittämään rokotteen ensimmäisenä, se saa siitä todella vahvan valtin, jolla se vahvistaa kansainvälistä asemaansa ja saa ylivoiman satojen miljoonien amerikkalaisten terveydestä”, kuten New York Timesin artikkeli 1.5. asian kuvasi. 


Samoin Trump arvioi retoriikkansa ja siitä nousevien jännitteiden vaikutuksia talousneuvotteluihin Kiinan kanssa. Ei ole ollenkaan selvää, että Kiina tulee saavuttamaan sitoumuksensa, joka kirjattiin väliaikaiseen kauppasopimukseen tammikuussa, ja jonka mukaan sen tulisi ostaa kahdella sadalla miljardilla amerikkalaisia tuotteita seuraavan kahden vuoden aikana.

Joe Biden ja Bernie Sanders
Joe Biden ja Bernie Sanders. Kuva: ustoday.com


Samaan aikaan on todennäköistä, että Kiina toipuu pandemian aiheuttamasta taantumasta nopeammin kuin muut valtiot. Yhdysvalloilla on sen sijaan pitkä tie kuljettavana toipumiseen, ja sillä tiellä sen on turvattava Aasian taloudelliseen aktiivisuuteen. Siellä taas Kiina on epäilyksettä talouden keskeinen moottori ajaessaan omaa talouttaan ylös. Tässä kohtaa Pekingin sitoutuminen tammikuun kauppasopimukseen muuttuu ratkaisevan tärkeäksi. 


Tästä syystä 4.5. julkaistu CNN artikkeli oli otsikoitu “On järjetön aika Trumpin aloittaa uusi taistelu Kiinan kanssa”. Artikkelissa siteerattiin ekonomistien varoituksia siitä, että mikä tahansa strategia, joka “käyttää tariffeja tai sanktioita Kiinan rankaisemiseen toimistaan terveyskriisissä... voisi osua pahasi omaan nilkkaan, kääntäen pahan taantuman täysimittaiseksi lamaksi.” Ja tässä tapauksessa talous kärsisi suurimmat menetykset. Siksi ei ole yllättävää, että Trump horjuu lausunnoissaan Kiinasta.

M.K. Bhadrakumar
Entinen Intian diplomaatti
Lähde: Independent Media Institute

Kääntänyt: Tiina Sandberg

Tämä artikkeli on tuotettu yhteistyönä Indian Punchlinen ja Globetrotterin välillä Indipendent Media Instituutin projektissa. 

 

Lähteet:

Beijing Biden: https://beijingbiden.com/ 


Devling Kat, Silver Laura ja Huang Christine 2020: U.S. Views of China Increasingly Negative Amid Coronavirus Outbreak. Pew Research center. https://www.pewresearch.org/global/2020/04/21/u-s-views-of-china-increas...


Egan Matt 2020. It is insane time for Trump to pick (another) fight with China. CNN. https://edition.cnn.com/2020/05/01/business/trump-china-coronavirus-trad...


Gambino Lauren 2020. Trump plots new election strategy: tie Biden to China – and attack them both. Guardian.  https://www.theguardian.com/us-news/2020/apr/27/joe-biden-trump-coronavi...


Jones, Jefrey M.  2020: Americans Divided on Trump's Handling of COVID-19 Situation. Gallup. https://news.gallup.com/poll/309593/americans-divided-trump-handling-cov...


Lawder David , Shalal Andrea and Mason Jeff  2020. What's in the U.S.-China Phase 1 trade deal. Reuters. https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-china-details-factbox/whats...


Lipton Eric, Sanger David E. , Haberman Maggie, Shear Michael D. , Mazzetti Mark and Barnes Julian E. 2020: He Could Have Seen What Was Coming: Behind Trump’s Failure on the Virus. New York Times. https://www.nytimes.com/2020/04/11/us/politics/coronavirus-trump-respons...


Wong Edward ja Swanson Ana 2020. Some Trump Officials Take Harder Actions on China During Pandemic. New York Times. https://www.nytimes.com/2020/05/01/us/politics/coronavirus-china-trump.h...

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.