Miehityksen ikuistamissopimus

19.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ERKKI SUSI

USA:n ja Nuri al-Malikin johtaman Irakin nukkehallituksen kesken neuvoteltu salainen sopimus säilyttäisi USA:n sotilaallisen miehityksen Irakissa määräämättömäksi ajaksi riippumatta USA:n marraskuisten presidentinvaalien tuloksesta.


Sopimuksella, josta on vuotanut tietoja julkisuuteen, voi olla räjähdysmäinen poliittinen vaikutus Irakissa. Irakin nukkehallinnon viranomaiset pelkäävät, että sopimus, jonka mukaan USA:n joukot miehittäisivät 50:tä pysyvää tukikohtaa, tekisivät sotilaallisia operaatioita konsultoimatta nukkehallituksen kanssa, olisivat oikeutettuja pidättämään irakilaisia ja nauttisivat yksityisten palkkasoturien kanssa immuniteettia Irakin lain suhteen, tulee horjuttamaan Irakin asemaa Lähi-idässä ja luomaan pohjaa päättymättömälle konfliktille maassa.


Sopimus uhkaa myös provosoida poliittisen kriisin USA:ssa. Presidentti Bush halua ajaa sen läpi ensi kuun loppuun mennessä niin, että hän voi julistaa sotilaallisen voiton ja väittää vuoden 2003 hyökkäyksensä osoittautuneen oikeaksi. Mutta USA:n läsnäolon ikuistaminen Irakissa pilaisi demokraattien ehdokkaan Barack Obaman vaalilupaukset vetää USA:n joukot pois, jos hänet valitaan presidentiksi.


Sopimuksen ajoitus myös antaisi tuulta purjeisiin republikaanien ehdokkaalle John McCainille, joka on väittänyt USA:n olevan voiton kynnyksellä Irakissa – voiton, jonka Obama hänen mielestään heittäisi menemään ennenaikaisella sotilaallisella vetäytymisellä.


Sopimuksen ovat jo tuominneet Iranin ja monien arabimaiden edustajat USA:n jatkuvana yrityksenä hallita aluetta. Vahva maltillinen iranilaisjohtaja Ali Akbar Hashemi Rafsanjani sanoi, että sopimus loisi "pysyvän miehityksen" ja tekisi irakilaisista amerikkalaisten orjia.


Irakin pääministerin Malikin uskotaan henkilökohtaisesti vastustavan sopimuksen ehtoja, mutta arvioivan, että hänen hallituksensa ei pysy satulassa ilman USA:n tukea.


Yksi irakilainen, jolla olisi arvovaltaa pysäyttää sopimus, on shiiojen uskonnollinen johtaja Ali al-Sistani, mutta hänen sanotaan uskovan, että USA:n tuen loppuminen heikentäisi jyrkästi shiioja.


USA vastustaa ehdottomasti uuden sopimuksen alistamista kansanäänestykseen Irakissa epäillen, että se tulisi kaadetuksi. Vaikutusvaltainen shiiajohtaja Muqtada al-Sadr on kehottanut kannattajiaan osoittamaan joka perjantai mieltään sopimusta vastaan.


Nukkehallitus haluaa viivyttää sopimuksen varsinaista allekirjoittamista, mutta varapresidentti Dick Cheneyn toimisto on yrittänyt USA:n Bagdadin-lähettilään Ryan Crockerin avulla ajaa sen väkisin läpi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli