Metallin tes ympäripyöreä, huononnukset siirretty työryhmiin

14.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/2007

Suurella kohulla julkistettu Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden välinen työehtosopimus 2007-2010 on syytä lukea huolella. Tamperelaisen Bronto Sky Liftin pääluottamusmies Pauli Schadrin sanoo, että liitto on solminut historiansa huonoimman työehtosopimuksen.


– Kun alimpiin taulukkopalkkoihin ei tule enää täysimääräistä yleiskorotusta, vaan 60 prosenttia siitä, merkitsee jo tämä kohta metallin peruspalkkausjärjestelmän romuttamista. Samoin käy ylityökorvausten kanssa, sillä nykyisen 50 ja 100 prosentin tilalle tulee 35 prosentista alkava kolmiportainen järjestelmä. Sopimus merkitsee myös palveluvuosijärjestelmän lakkauttamista, ja sen korvaamista viikon-parin seniorivapaalla, lataa Pauli Schadrin täyslaidallisen.
Kertakorvaus


ei kauan lämmitäTämä työehtosopimuksen keskeisten elementtien romuttaminen on kuorrutettu 350 euron kertakorvauksella. Sopimuksen mukaan " kertakorvauksen maksamiseen liittyvistä erityisistä tulkintakysymyksistä tiedotetaan myöhemmin erikseen".


– Sillä yskäistään kerran. Ei elinkustannusten nousua korvata millään kertakorvauksella, vaan sopimuksella, joka reagoi tapahtuviin muutoksiin. Ja jos palveluvuosista tulee korvaus vasta eläkeiän lähestyessä viikon-parin vapaana, täytyy ihmetellä mistä Metalliliiton neuvottelijat ovat ohjeensa ottaneet. Ei ainakaan kentältä, joka kiehuu raivosta, jatkaa Schadrin.


Koko metallin uutta työehtosopimista leimaa hänen mukaansa epämääräisyys. Pääkohdat on sovittu epämääräisesti, eikä mitään käytännön ohjeistusta ole. Liki kaikesta tiedotetaan myöhemmin erikseen. Pauli Schadrinin mukaan sopimus sisältää sellaisia virityksiä, että pekkaspäivätkin ovat liipasimella.


– Yksi keskeinen heikennys nykyiseen sopimukseen liittyy tulospalkkioiden maksamiseen. Kun uudessa sopimuksessa tulospalkkiota ei voi enää sisällyttää keskituntiansioon, merkitsee se 1,50- 1,60 euron alennusta tuntipalkkaan. Sen heijastusvaikutus ulottuu kaikkiin korvauksiin pekkaspäiviä myöten, toteaa Pauli Schadrin.
Mitä sopimuksella


pohjustetaan?Hän muistuttaa myös paikallisen sopimisen ongelmista, sillä jos paikallisesti ei päästä tessin tasolle, sallii sopimus tessin tason alittamisen. Pauli Schadrin arvioi, että Bronto Sky Liftin kaltaisilla isoilla työpaikoilla tästä ei ole käytännön vaaraa, mutta toisin on pienillä työpaikoilla. Sopimus heikentää myös sairausturvaa, sillä se antaa lisää tulkintavaltaa suoraan työnjohdolle ja muille työnantajan organisaatioille.


– Olin viimeksi pidetyssä Metalliliiton liittokokouksessa, eikä siellä kukaan esittänyt uuteen sopimukseen sisältyviä huononnuksia. Mistä tällaiset linjaukset ovat lähtöisin? Pohjustetaanko nyt hyväksytyllä tessillä teollisuusliittojen fuusiota, jolla päätösvaltaa siirretään yhä kauemmas jäsenten ulottuvilta, kysyy Pauli Schadrin.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli