Mersumiehet ja tavalliset oululaiset vastakkain

04.11.2010 - 14:06
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
– Tällaisiin hankkeisiin kyllä riittää rahaa, mutta vanhuksista huolehtimiseen ei varoja löydy, sanoo Marjut Heikkinen. / TA-Oulu |

Oulussa on kiistelty jo kymmenisen vuotta kaupungin ydinkeskustan alle rakennettavasta pysäköintilaitoksesta, kallioparkista. Mersumieshenkinen kaupungin johto ajaa ja tukee muitakin ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömiä hankkeita, kuten nelikaistaisen moottoritien laajentamista kuusikaistaiseksi ja erillisen moottoriurheilukeskuksen rakentamista.

– Tällaisiin hankkeisiin kyllä riittää rahaa, mutta vanhuksista huolehtimiseen ei varoja löydy, sanoo vanhusten hoitoa työkseen tekevä Marjut Heikkinen. Hän huomauttaa, että terveyskeskusten karsimisesta saatava säästö on kuitenkin mitätön verrattuna ainakin 60 miljoonaa maksavaan Kallioparkkiin.

– Se kaikki vielä velkarahalla tällaisena aikana, hulluahan se on.

Parkkihanke onkin herättänyt menneinä vuosina laajaa vastarintaa. Hanketta vastustavaan adressiin on kerätty 17 000 allekirjoitusta. Viime vuonna kaupungin johto joutui hautaamaan hankkeen kun osittaisiksi rahoittajiksi kaavaillut liikemiehet vetäytyivät hankkeesta.

Kaupunki maksumieheksi

Mersumiehet kokosivat kuitenkin rivinsä, vaihtoivat hankkeen nimeä ja teettivät jollakin konsultilla “tutkimuksen” kahdesta “hyvästä vaihtoehdosta”, joista toinen on kallioparkki ja toinen on kaupungin alle umpimähkään louhittavia tiloja ilman mitään järjellistä käyttötarkoitusta. Sekin tulisi kalliiksi.

Samaa on kysytty myös laskelmista joiden mukaan 15 hyvän lähikoulun lakkauttaminen ja mammuttikoulujen rakentaminen toisi säästöjä.

Paikallinen valtalehti Kaleva teki oikein tutkimuksen parkkitilan tarpeesta, ja tutkimuksessa selvisi se mikä tiedettiin oikein hyvin jo ennestään: ruuhka-aikoinakin pysäköintilaitoksissa on reilusti tilaa.

Veikko Nousiainen kiinnittää huomiota koko Oulun seudun taloudelliseen kehitykseen.

– Tässähän on kysymyksessä uuden automarketin luomisesta kaupungin ydinkeskustaan. Kaupunki maksaa kulut ja yksityiset kuittaavat voitot.

Nousiainen korostaa, että hanke ei edes tuo lisää liiketoiminnan tuloja vaan kysymyksessä on nollasummapeli koko talousalueen sisällä ja koituu kohtalokkaaksi monille lähiöiden ja syrjäisempien alueiden liikkeille.

Kansanäänestys torjuttiin oikeiston voimin

Kun kaupungin johto toi esityksensä valtuustoon vasemmisto ja vihreät asettuivat tukemaan perussuomalaisten ehdotusta kansanäänestyksen järjestämisestä.

Maanantaina pidetyssä valtuuston kokouksessa esitys kansanäänestyksestä kaatui luvuin 23-43 yhtenäisenä pysyneen kokoomusjohtoisen oikeistoblokin äänin. Siihen kuuluvat kokoomus, demarit, keskusta, ja vihreiden varsinainen oikeistosiipi.

Kuntalaisten enemmistön mielipidettä ja päätösoikeutta puolsivat yhtenäisesti ekososialisti Juha Markkola, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset sekä vihreiden valtaosa.

Kokousta seurannut Matti Aalto toteaa, että Oulussa poliittisen kentän rakennetta olisi syytä pohtia perusteellisemminkin. Näyttää, että menneiden vuosikymmenten aikaan elänyt poliittinen keskusta (laajasti käsitettynä demareista kepuun) olisi miltei kadonnut. Tuntuu kuin kepu ja demarit olisivat tiukasti erottamaton osa oikeistoblokkia, politiikan keskikentällä on vain persuja ja joitakin vihreitä.

– Tilannetta kuvaa hyvin se, kuinka kaikkein räikein oikeistolainen esiintyminen tuli kepun riveistä. Demokratiaa kunnioittavia valtuutettuja nimiteltiin sirppiä ja vasaraa käyttäviksi jarrumiehiksi. Laitavasemmiston vahvistaminen vaikeuttaa demareiden ja kepulaisten prässäämistä kokoomuksen valtaan ja auttaa ikäänkuin kahdella tavalla kehityksen suunnan kääntämiseen. Kun vasemmisto vahvistuu, alkaa politiikan keskikentältäkin löytyä vahvoja voimia ja järjen ääni tulee mukaan päätöksentekoon.

Mukaan mielenosoitukseen

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kaupunkilaisten oma aktiivisuus kaupungin kehittämisessä. Kallioparkki tulee kaupunginvaltuuston päätöskäsittelyyn ensi maanantaina 8. marraskuuta ja näyttävän tuen antaminen kaupunkilaisia kunnioittaville valtuutetuille on tärkeää. Kuulostaa sille että monilla tahoilla on aikeita osoittaa mieltä mersumiesten politiikkaa vastaan kaupungintalon edessä alkaen klo 16.30.

Asia koskee läheisesti paitsi Oulun, myös Haukiputaan, Kiimingin, Yli-Iin ja Oulunsalon asukkaita jotka joutuvat kuntaliitoksen myötä maksumiehiksi. Liiketoiminnan ja palvelujen kato tulee tapahtumaan pääosin juuri näiden liittyvien kuntien alueella. Onkin odotettavissa että monet Oulun huippujohdon kuntaliitoksen alla läpiajamat suuret ratkaisut tekevät kuntaliitoksesta myrskyisän – saattaa käydä niinkin että mersumiehet saavat hankkeensa läpi nyt mutta niin kallioparkki kuin muutkin hullutukset kaatuvat kuntaliitoksen myötä.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (5 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.