"Me olemme 99 prosenttia!"

14.10.2011 - 10:13
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Sippo Kähmi käytti puheenvuoron Kansalaisten budjettiriihessä syyskuussa. / Veikko Koivusalo |

Kansainvälinen toriliike tempaisee lauantaina 15. lokakuuta lähes 900 paikkakunnalla ympäri maailmaa. Suomessa tapahtumia on usealla paikkakunnalla. Tarkempi lista paikoista ja ajoista löytyy täältä.

Espanjan toriliike on määritellyt itsensä "tyytymättömien" (esp. indignados) liikkeeksi. Mitkä asiat Suomessa herättävät tyytymättömyyttä ja tuntuvat sietämättömiltä?

Kriittisen ay-verkoston aktiivi Sippo Kähmi on mukana organisoimassa Helsingin Narinkkatorin tempausta. Hänen mielestään tällä hetkellä sietämätöntä on pankkien diktatuuri, joka alistaa kansoja ympäri Eurooppaa ja koko maailmaa.

– Wall Streetin valtaajien tunnushan on, että "me olemme 99 prosenttia". Se viittaa siihen, miten tällä hetkellä yhden prosentin kapitalistieliitin edut alistavat kansojen valtavan enemmistön.

Pankkidiktatuuri näkyy Kähmin mukaan myös siinä, miten Suomessakin ajetaan kaiken mahdollisen yksityistämistä ja kilpailuttamista hinnalla millä hyvänsä. Hän on työskennellyt Itellassa, joten omakohtaista kokemusta asiasta löytyy.

Image icon 8-9sippo.jpg

Todellisen keskustelun avaus

Tamperelainen Eeva TalvikallioSuomen Attacista listaa useita esimerkkejä, jotka Suomessa ovat sietämättömällä tolalla.

– Vapaana raivoavia finanssimarkkinoita ei vieläkään ole pantu säädöksillä kuriin, vaan anonymiteetin taakse piiloutuvan finanssieliitin annetaan lyhytnäköisellä ja oman edun tavoitteluun keskittyvällä sijoitustoiminnallaan horjuttaa maailman taloutta ja sen myötä tehdä epävarmemmiksi meidän kaikkien elinolosuhteet.

Talvikallion mielestä sietämätöntä on myös se, että päivästä toiseen saamme kuulla, että on "kriisi", "kiire" eikä vaihtoehtoja.

– Järki sanoo, ettei niin merkittäviä päätöksiä kuin mitä tänä päivänä ollaan tekemässä - kuten esimerkiksi Euroopan perustuslain muuttaminen kaavailtujen vakausmekanismien kanssa yhteensopivaksi todellakaan tulisi tehdä kiireessä, ja että vaihtoehtoja on, mikäli niitä vain pysähdyttäisiin tarkastelemaan.

Tämän tasoisiin ongelmiin on Talvikallion mukaan mahdotonta löytää ratkaisuja nopeasti, eikä niitä varsinkaan tulisi sanella ylhäältä päin.

– Muutoksen suunnan päättäminen ja siihen sitoutuminen edellyttää avointa julkista keskustelua kaikkien asianosaisten kesken – ei pelkästään niiden, joita valta-asemansa vuoksi lähtökohtaisesti kuunnellaan. Tätä on tarkoitus 15.10. tehdä: aloittaa todellinen keskustelu, jotta voisimme paremmin ymmärtää toisiamme ja ehkä ajan mittaan myös löytää todellisia, vaihtoehtoisia ratkaisuja yhteisiin ongelmiimme. Emme kuvittele keksivämme saman tien keinoja parantaa maailma. Yritämme aloittaa prosessin sen tekemiseksi.

Sippo Kähmi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa >>>

torillatavataan.wordpress.com >>>

www.15october.net >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (28 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.