Me emme allekirjoita!

15.05.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19 / 15.5.2009

Kolmisensataa luovan työn tekijää osoitti keskiviikkona mieltään Sanomatalon edustalla Helsingissä. Mielenosoituksella vastustettiin muun muassa Helsingin Sanomia, Ilta-Sanomia sekä kaupunkilehti Metroa julkaisevan Sanoma Newsin sanelupolitiikkaa. Sanoma News on vaatinut freelance-avustajiltaan jatkossa lähes kaikkia oikeuksia tuotettuun sisältöön ilman eri sopimuksia tai korvauksia. Yhtiö ei suostu neuvottelemaan, vaan sanelee yksipuolisesti sopimusehdot.


Sanoma Newsin sanelupolitiikka uhkaa freelance-toimittajien, valokuvaajien ja kuvittajien palkkioita ja oikeutta määrätä missä ja miten heidän töitään käytetään. Sanomat vaatii oikeuden muuttaa kuvia ja tekstejä miten tahansa ilman tekijän lupaa. Sopimus mahdollistaa myös aineiston maailmanlaajuisen luovutuksen mille tahansa.




Sisältöä käyttöön puoli-ilmaiseksi



Suomen freelancer-journalistit ry. muistuttaa omassa kannanotossaan, että Sanomien vaatimus on erittäin vaarallinen.


– Jos vaatimus hyväksytään, seuraavat muut mediayritykset perässä. Tuloksena on tekijänoikeuksien polkeminen ja kymmenien tuhansien luovaa työtä tekevän suomalaisen toimeentulon vaarantuminen.


Kamppailu liittyy myös laajempaan kamppailuun siitä, kuka kerää tulevaisuudessa laajenevan ja kasvavan tietotalouden sektorin tuotot. Sisällöntuotanto esimerkiksi tietoverkkoihin ja kehitteillä oleviin uusiin viestimiin vaatii osaavia alan työntekijöitä, joiden tuottaman materiaalin ja siihen liittyvät oikeudet mediatalot haluavat jatkossa käyttöön puoli-ilmaiseksi.


Sanoma News on toistaiseksi kieltäytynyt neuvottelemasta freelancereiden kanssa. Journalistiliitto on kerännyt 545 valtakirjaa ja pyrkii nyt saman pöydän ääreen mediakonsernin kanssa.


Työnantajan antama takaraja pakkoluovutussopimuksen allekirjoitukselle on tämän Tiedonantajan ilmestymispäivä perjantai. Jos freelance-avustaja ei tähän päivään mennessä ole suostunut hyväksymään yksipuolista sopimusta, ei töitä enää Sanoma Newsin lehdistä tipu.



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli