Maailman sosiaalifoorumi kutsuu kapitalismin vastaiseen kamppailuun

16.02.2011 - 10:14
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Maailman sosiaalifoorumi käynnistyi 6. helmikuuta suurmielenosoituksella. / Pambazuka News |

Viime viikolla Senegalin pääkaupungissa Dakarissa kokoontunut Maailman sosiaalifoorumi juhlisti "liikkeiden liikkeeksi" kutsutun prosessin kymmenvuotista taivalta. Foorumi järjestettiin ensimmäistä kertaa Brasilian Porto Alegressa vuonna 2001.

Maailman sosiaalifoorumin julkilausumassa todetaan, että kuluneeseen kymmeneen vuoteen mahtuu sekä uusliberalismin ja imperialismin vastaisten voimien etenemistä etenkin Latinalaisessa Amerikassa, mutta myös kapitalismin järjestelmäkriisin täysimittainen puhkeaminen ja sen mukanaan tuomat työttömyys, ylivelkaantuminen, ruokapula, siirtolaisvirrat sekä syvenevä työvoiman riisto.

Julkilausumassa korostetaan sosiaalifoorumiprosessin luonnetta monikansallisten suuryritysten hallitseman kapitalismin vastaisen rintaman kokoajana. Kapitalismi vaikuttaa tuhoavasti ihmisiin ympäri maailmaa. Silti samaan aikaan syntyy entistä enemmän kansanliikkeitä ja muutosvoimia, jotka tuomitsevat pääoman vallan, patriarkaatin, sodan, siirtomaiden riiston, rasismin ja kaikenlaisen syrjinnän.

Solidaarisuutta arabikansojen kamppailulle 20. maaliskuuta

Maailman sosiaalifoorumi kehottaa osoittamaan tukea Tunisian, Egyptin ja muiden arabimaiden kansannousuille, joiden esimerkki valaisee tietä kohti riistosta ja alistamisesta vapaata maailmaa. Sunnuntai 20. maaliskuuta on nimetty kansainväliseksi solidaarisuuspäiväksi, jolloin on hyvä nostaa esille paitsi arabimaiden myös muiden maiden kansojen kamppailua itsemääräämisoikeuden ja demokratian puolesta.

Maailmanlaajuinen kapitalismin vastainen toimintapäivä 12. lokakuuta

Lokakuussa Maailman sosiaalifoorumi kutsuu kaikkia kapitalismin vastaiseen toimintaan. Keskiviikkona 12. lokakuuta on tarkoitus järjestää maailmanlaajuinen kapitalismin vastainen toimintapäivä ja osoittaa, etteivät maapallon kansat halua tukea ihmisen ja ympäristön tuhoavaa järjestelmää.

Kansanliikkeet ympäri maailman, liittykäämme yhteen ja murskatkaamme kapitalistinen systeemi! kehotetaan julkilausuman lopuksi.

Declaration of the Assembly of Social Movements, WSF/Dakar

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (10 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.