M-real aikoo lopettaa Lielahden tehtaa

16.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 42/2007

M-realin Lielahden kemihierretehtaan työntekijät Tampereella kuulivat tiistaiaamuna radiouutisista konsernijohdon päätöksestä lopettaa tehdas. Vastalauseena päätökselle tehtaan työntekijät poistuivat työpaikaltaan tiistaina ja palasivat työhön keskiviikkona illalla.


Mitään merkkiä lopetuspäätöksestä ei ollut ennen tiistaita, joten se tuli henkilöstölle täydellisenä yllätyksenä. Mikäli metsäkapitalistin päätös pitää, merkitsee se kemihierretehtaan tuotannon ja 60 työpaikan loppumista kesän alkuun mennessä.


– Kun tällainen tieto tulee täytenä yllätyksenä, on se suorastaan järkytys. Useimmille työntekijöille se merkitsee toimeentulon romahdusta ja alan vaihtoa, sillä paperiteollisuuden työpaikat on karsittu Pirkanmaalla minimiin, sanoo Lielahden tehtaan ay-aktiivi, koneenhoitaja Jarmo Muhonen.
Puupulan sijasta syynä ahneusEläkeputki-iässä tästä porukasta lienee reilut 10, joten valtaosalle päätös merkitsee työttömyyttä tai alan vaihtoa. Ensi viikolla alkavissa yt-neuvotteluissa käydään kova vääntö, miten lopetuspäätöksen jälkeen toimitaan. Tuotannon jatkamiselle ei ole suuria mahdollisuuksia, sillä M-real ei ole edes halukas myymään tehdasta uudelle yrittäjälle.


– Tämä paljastaa lopetuspäätöksen todellisen syyn. Yhtiö haluaa vähentää tuotantoa, että tuotteen hinta markkinoilla nousisi. Kyseessä on siis jälleen kerran pörssiyhtiön omistajien ahneus. Väitteet puupulasta tai muista ulkoisista ongelmista eivät pidä paikkaansa, sanoo Jarmo Muhonen.


Hän toivoo, että tulevissa yt-neuvotteluissa työntekijäpuoli kykenee esittämään vaihtoehtoja, joiden pohjalta voidaan käydä todelliset neuvottelut. Vaikka yt-laki ei anna siihen paljon mahdollisuuksia, pitää Muhosen mukaan kuitenkin yrittää vaikuttaa Paperiliiton tuella.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli