Luottamus murenee

20.01.2017 - 10:45

Tammikuun puolessa välissä julkaistu kansainvälinen Edelmanin Luottamusbarometri 2017 osoittaa, että mittarit päättäjiä kohtaan ovat pahasti pakkasella. Barometrin mukaan ihmisten luottamus yritysten johtoon, hallitukseen, mediaan sekä kansalaisjärjestöihin on heikentynyt ennätyksellisen paljon

Edelman Trust Barometer -tutkimus kertoo, että hallitukseen, yrityksiin, mediaan sekä kansalaisjärjestöihin kohdistuva luottamus on heikentynyt viimeisen vuoden aikana enemmän kuin koskaan aiemmin. Luottamus mediaan (43 %) heikkeni 14:ssä maassa ja media on vähiten luotettu instituutio puolessa 28:sta tutkimukseen osallistuneesta maasta.

Myös luottamus yritysjohtajiin heikkeni kaikissa tutkimukseen osallistuneissa maissa. Vain 37 % tutkimukseen vastanneista kertoi luottavansa yritysjohtajiin, ja ainoastaan 29 % sanoi luottavansa hallitusjohtajiin. Lisäksi vain 15 % vastaajista kokee nykyisen yleisen järjestelmän toimivaksi, ja lähes puolet on sitä mieltä, että järjestelmä on epäonnistunut.

Tutkimuksen mukaan maailmanlaajuinen luottamuspula alkoi kapitalismin kriisin myötä 2008. Sen jälkeen globalisaatio sekä teknologinen muutos ovat edelleen heikentäneet ihmisten luottamusta globaaleihin instituutioihin.

Luottamuksen heikentymisestä on seurannut vihamielistä populismia sekä nationalismia, kun monet ovat kokeneet, että niiden avulla globaalin eliitin valtaa voidaan vähentää.

Tämänhetkiset populistisia liikkeitä ruokkivat luottamuspulan lisäksi taloudelliset sekä yhteiskunnalliset pelot, kuten korruptio (40 %), maahanmuutto (28 %), globalisaatio (27 %), sosiaalisten arvojen murentuminen (25 %) sekä innovaatioiden tahti (22 %). Tutkimuksen mukaan maita, joissa yhdistyy luottamuksen puute järjestelmään sekä syvä pelko, ovat esimerkiksi Yhdysvallat, Iso-Britannia sekä Italia.

Myös luottamus valtamediaan on tutkimuksen mukaan koetuksella, sillä esimerkiksi 59 % vastaajista luottaa hakukoneisiin ja vain 41 % toimittajiin. Moni torjuu tiedon, joka tukee näkökulmaa johon he eivät itse usko. Media nähdään nyt entistä enemmän osana eliittiä.

Luottamusbarometrin tulosten mukaan ihmisten luottamus itsensä kaltaisiin ihmisiin (60 %) on yhtä korkealla kuin luottamus teknisiin (60 %) tai akateemisiin asiantuntijoihin (60 %). Esimerkiksi toimitusjohtajiin luottaa vain 37 %, ja hallituksen virkamiehiin vain 29 prosenttia vastaajista.

Yritykset nähdään kaikista neljästä instituutiosta kuitenkin ainoina, joilla on valtaa. Kolme neljästä vastaajasta on sitä mieltä, että yrityksille ei saa riittää pelkkä voitontavoittelu vaan yritysten olisi kannettava vastuuta toimintaympäristöstään.

SKP:n vahvuus on politiikan peruslinjan kestävyys.

Tilanne on otollinen vaihtoehdon esittämiselle. SKP:n vahvuus on politiikan peruslinjan kestävyys. Kommunistit ovat jo pitkään nostaneet esille yhteiskunnallisen kehityksen kipupisteitä, syitä kriiseille ja ongelmille sekä ratkaisuja, vaihtoehtoista politiikkaa. Arviomme esimerkiksi Euroopan unionista ja eurosta, globalisaatiosta, finanssikapitalismin sekä fasismin vaaroista ovat osoittautuneet oikeiksi.

Tiedonantajalle tilanne tuo myös mahdollisuuksia. Barometrin mukaan ihmiset edellyttävät medialta nykyistä paikallisempaa ja yhteiskunnallisempaa näkökulmaa. Näillä saroilla Tiedonantaja on jatkossa entistäkin enemmän ajan hermolla. Haasteena on lehden tuominen esille niin, että ihmiset pääsevät siihen tutustumaan. Lehden levikkityö onkin eräs kuntavaalien keskeisiä tehtäviä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.