Lopun alkua Bagdadissa?

20.04.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Uutisten mukaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tapahtui viime viikon torstaina ja lauantaina kaksi itsemurhaiskua kahta kaupungin itä- ja länsiosat yli Tigris-joen yhdistävää siltaa vastaan. Itäpuolella valtaosa asukkaista on shiioja, länsipuolella sunneja. Kaikkiaan siltoja on yli kymmenen. Torstaisessa iskussa Sarafijan silta vaurioitui pahoin, lauantaisessa iskussa Jadrijahin silta ei vaurioitunut yhtä pahoin. Kymmenen ihmistä kuoli ja lähes 20 haavoittui.


Uutiset, joiden mukaan kuorma-autoa käyttäneet itsemurhapommittajat räjäyttivät sillat, tulivat USA:n armeijalta. Mikään riippumaton lähde ei voinut vahvistaa väitettä. Itse asiassa AP:n tv-uutisten video näytti esimerkiksi Sarafijan sillan murtuneen kahdesta eri kohdasta, mikä viittasi kahteen räjähdykseen. Irakilaiset silminnäkijät väittivät, että USA:n helikopteri ampui siltaan kaksi ohjusta, mutta heitä ei koskaan haastateltu valtamediassa.


Muutamat tosiasiat panevat epäilemään virallista selitystä itsemurhaiskuista ja sitä vastoin epäilemään, että siltojen räjäyttäminen oli USA:n työtä.


Brittiläinen Daily Telegraph -lehti kertoi jo 22.7.2006 miehittäjien ja nukkehallinnon laativan suunnitelmia Bagdadin erottamiseksi sunni- ja shiiapuoliskoon vedoten uskonryhmien väliseen verenvuodatukseen.


Uusien tietojen mukaan miehittäjät ja nukkehallinto suunnittelivat kuukausi sitten Bagdadin molempien puolien erottamista toistaan, jotta tilanteen hallinta olisi helpompaa.


Brittiläinen veteraanikirjeenvaihtaja Robert Fisk kommentoi äskettäin The Independent -lehdessä USA:n armeijan suunnitelmaa muodostaa "linnoitettuja yhteisöjä" vastarinnan nujertamiseksi Bagdadissa. Operaatiolla eristettäisiin valtavia alueita kaupungista, ympäröitäisiin kokonaisia asuinalueita barrikadeilla ja sallittaisiin vain uusilla henkilökorteilla varustettujen irakilaisten liikkua sisään ja ulos.


"Linnoitettujen yhteisöjen" kampanja on peräisin ensin Algerian sodan, myöhemmin Vietnamin sodan ajoilta ja nyttemmin Israelin miehittämiltä palestiinalaisalueilta. Fiskin mukaan se on totaalisesti epäonnistunut aikaisemmin, ja sen käyttöönotto Irakissa on merkki USA:n epätoivosta.


Kampanjalla on myös laajemmat sotilaalliset tavoitteet kuin Bagdadin "rauhoittaminen". USA:n armeija aikoo sijoittaa jopa viisi mekanisoitua prikaatia, noin 40 000 miestä, Bagdadin etelä- ja itäpuolelle, vähintään kolme niistä Bagdadin ja Iranin rajan väliselle alueelle osana USA:n ja Israelin hyökkäystä Iraniin myöhemmin tänä vuonna.


"Linnoitettuihin yhteisöihin pyritään perustamaan USA:n ja nukkehallinnon joukkojen yhteisiä tukikohtia, linnoitettuja rakennuksia, joista käsin partioidaan ja jahdataan vastarintataistelijoita. Tästä seuraa todennäköisesti, että vastarintataistelijat yrittävät katkaista miehittäjien yhteydet tukikohtiin ja tuhota ne. Miehittäjät joutuvat käyttämään yhä enemmän helikoptereita, joita vastarintaliike puolestaan ampuu alas mahdollisimman paljon.


USA taas tulee vastaamaan tähän käyttämällä yhä massiivisempaa tulivoimaa ja tuhoamalla asuinalueita, joita se virallisen valheen mukaan väittää "suojelevansa". Kyse on yhä brutaalimmasta siviilien joukkomurhasta, joka ei tukahduta vaan voimistaa vastarintaa. (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli