Loppu nollatuntisopimuksille! - Kansalaisaloite ay-liikkeen työkaluksi

10.05.2013 - 12:56
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Pääkaupunkiseudun JHL-nuorten puheenjohtaja Reetta Keränen on mukana nollan tunnin työsopimusten kieltämistä vaativassa kansalaisaloitteessa. / Antti Kurko |

Helsinkiläinen Reetta Keränen on saanut tarpeekseen vuokratyöfirmojen väärinkäytöksistä. Sosiaalifoorumiin osallistunut 26-vuotias ay-aktiivi kertoo olevansa mukana tiimissä, joka suunnittelee nollatuntisten sopimusten täyskieltoa vaativaa kansalaisaloitetta. 

– Tällä hetkellä valmistellaan kampanjaosuutta ja hiotaan aloitetekstiä valmiiksi. Tarkoitus on aloittaa keräys kesän tai viimeistään syksyn aikana, pääkaupunkiseudun JHL-nuorten puheenjohtajana toimiva Keränen sanoo.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton sopimusalalla vuokratyön ongelmat koskettavat erityisesti yksityisiä hoitopalveluyrityksiä. Palvelujen yksityistämisen myötä niiden käyttö on jatkuvasti lisääntynyt.

– Kunnallisella alalla perusraamit on yleensä kunnossa ja työehtojen valvonta onnistuu, mutta yksityisissä firmoissa ei ole välttämättä luottamusmiehiä ollenkaan, Keränen kertoo.

– Nollatuntiset sopimukset ja vuokratyö laajemmin ovat käytännössä poistaneet työntekijän irtisanomissuojan kokonaan. Jos ei ole nöyrä ja kiltti työntekijä, työt voivat loppua ihan ilman mitään yt-neuvotteluja. Tästä on myös omakohtaista kokemusta.

Keräsen mukaan kyseessä on niin suuri ongelma, ettei ammattiliitoilla ole enää varaa katsella sivusta. Hän toivoo liittojen lähtevän mukaan kansalaisaloitteen keräämiseen.

– Ei se voi enää mennä niin, että ammatitliitot keskittyvät ajamaan vain vakityöläisten asemaa, varsinkin kun samaan aikaan ollaan huolissaan järjestäytymisasteesta. On pakko hyväksyä, että työmarkkinat ovat muuttuneet ja puuttua näihin epäkohtiin.

Keräsestä pitäisi myös suoraan myöntää se, että työehtojen kiertäminen on yrityksiltä täysin tietoista toimintaa.

– Siellä ymmärretään aivan varmasti, mistä on kyse. Ay-liikkeen tulisi puuttua siihen skarpimmin ja vaatia isompia sanktioita. Pääasia on, että haettaisiin aktiivisesti kontaktia vuokratyöntekijöihin. On ymmärrettävä, että jokainen heistä riskeeraa työsuhteensa kertomalla meille väärinkäytöksistä.

Työelämään voi vaikuttaa

Eduskunnalle on kaksi kertaa aiemminkin esitetty vuokratyön kieltävää lakia. Ensimmäisellä kerralla aloitteen allekirjoitti vain kolme tai neljä kansanedustajaa, eikä toisella kerralla juurikaan sen enempää. Keräsen mielestä tämä kertoo siitä, etteivät poliitikotkaan ole tajunneet ongelman vakavuutta.

– Luulen, ettei siellä ymmärretä, mistä tässä asiassa on kysymys. Kun työn pitäisi olla  toimeentulon turva, nollasopimuksilla se ei ole sitä. En ymmärrä, miten mikään puolue voi hyväksyä sellaista, Keränen ihmettelee. 

– On älytöntä, että vuokratyöfirmojen annetaan tehdä voittoja työehtojen rikkomisella. Vielä absurdimpi tilanen on, että julkisella sektorillakin ostamme verorahoillamme tällä tavalla tuotettuja palveluja. 

Keräsestä on tärkeää nähdä, etteivät työelämän realiteetit tule annettuina vaan niihin voidaan vaikuttaa. 

– Nämä ilmiöt eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä. Niitä voi kyseenalaistaa ja niihin voi puuttua. Kansalaisaloite on yksi keino vaikuttaa - ammattiliittoon järjestäytyminen on toinen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.