Libanonin vastarintaliike torjui oikeistohyökkäyksen

23.05.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 21 / 23.5.2008

Libanonilaisen Hizbollah-järjestön taistelijat vastasivat toukokuun alkupuolella USA:n tukeman Libanonin hallituksen provokaatioon ja aiheuttivat rankan sotilaallisen tappion oikeistovoimille. Toukokuun 12. päivään mennessä kovat taistelut Hizbollahin johtaman opposition ja hallituksen oikeistolaisten ryhmittymien välillä laantuivat pääkaupungissa.


Läntinen valtamedia, Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat, levitti virheellistä tietoa Libanonin tapahtumista väittämällä, että kyse oli uskonryhmien välisistä yhteenotoista ja että Hizbollahin toimien taustalla olivat Iran ja Syyria.




Hallitus provosoi USA:n tuella



Todellisuudessa Fuad Sinioran hallitus provosoi yhteenotot George W. Bushin hallinnon taustatuella. Toukokuun alussa USA jälleen kerran nimitti Hizbollahia "terroristiryhmäksi". Matkallaan juhlimaan Israelin 60 vuotispäivää Bush syytti Hizbollahia ja "sen Teheranissa ja Damaskoksessa olevia tukijoita pyrkimyksistä käyttää väkivaltaa ja pelottelua taivuttaakseen Libanonin hallituksen ja kansan tahtoonsa". Bush myös ilmaisi tukensa Libanonin armeijalle.


Toukokuun alussa Libanonin hallitus otti USA:n rohkaisemana kaksi askelta pakottaakseen Hizbollahin ja sen liittolaiset joko riisumaan itsensä aseista tai ottamaan niskoilleen vastuun libanonilaisten keskinäisen taistelun uudelleen aloittamisesta.


Hallitus yritti erottaa Beirutin lentokentän turvallisuusjoukkojen päällikön, kenraali Wafiq Shoucairin, jolla on hyvät suhteet Hizbollahiin ja sen liittolaiseen, Amal-puolueeseen.


Hallitus myös määräsi armeijan tuhoamaan Hizbollahin sisäisen sotilaallisen tietoliikennejärjestelmän. Tämä Libanonin puhelinverkosta erillinen järjestelmä oli Hizbollahin viestiyhteyksien perusta vuoden 2006 sodan aikana, kun se pysäytti ja käänsi tappioksi Israelin hyökkäyksen Libanoniin.


Hizbollahin johtaja Hassan Nazrallah kutsui hallituksen offensiivia "sodanjulistukseksi" ja sanoi, että viestintäverkosto on perustava osa vastarintaliikkeen aseistusta, johon ei sallita koskettavan.


Walid Jumblatt ja muut hallituskoalition oikeistovoimat reagoivat välittömästi Hizbollahin vastaisella propagandahyökkäyksellä. Ne eivät kuitenkaan kyenneet saamaan aikaan tehokasta sotilaallista hyökkäystä.


Armeijaan kuuluu sotilaita kaikista libanonilaisista kansanryhmistä, ja komentavat upseerit olivat joko haluttomia tai kyvyttömiä asettumaan suoraan vastakkain Hizbollahin kanssa, vaikka oikeistopuolueet niin määräsivät. Armeija itse ei ottanut osaa taisteluihin kummallakaan puolella. Muut hallitusta edustavat asejoukot kärsivät nopeasti tappion taistelussa Hizbollahia vastaan.


Kolmen päivän taistelujen jälkeen Hizbollah valvoi suurta osaa Beirutista ja Jumblattin tukialueesta Mount Libanonista. Toukokuun 11. päivään mennessä Hizbollah vetäytyi ja antoi armeijan valvoa näitä alueita. Hallitus vuorostaan peruutti kenraali Shoucairin erottamisen ja jätti Hizbollakin viestijärjestelmän koskemattomaksi. ...



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli