Läntisen Turun alasajo jatkuu vastarinnasta huolimatta

08.10.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ARTO TUOMINEN

Turku (TA) SKP:n kunnallisvaaliehdokkaana oleva Kaija Kiessling hämmästelee intoa, jolla läntisen Turun lähiöiden, Perno-Pansion, Jyrkkälän, Härkämäen ja Patterinhaan palveluja ollaan ajamassa alas. Lakkautusuhan alla toimivat muun muassa Jyrkkälän terveysasema, Kanslerintien päiväkoti, Pernon lukio ja Härkämäen sekä Pansion kirjastot. Vanhuspalveluja on jo lopetettu.


Kun Jyrkkälän vuokratalojen asukkaat vielä odottavat vuokriinsa roimia korotuksia ja terveyskeskusmaksuja ollaan nostamassa kaupungissa kymmeniä prosentteja, alkaa asukkaiden mitta täyttyä. Matalan tulotason alueena tunnetun läntisen Turun alasajoa valmistellaan ja toteutetaan sammutetuin lyhdyin ja askel kerrallaan vaalien läheisyydestä johtuen.Terveysasemasta


taisteltiin – turhaanko?Valtapuolueet ovat näin ennen vaaleja varpaisillaan ja tarkkoja maineestaan, mutta aika paljon tietoa tulevista alasajoista on tihkunut ulospäin siitä huolimatta, sanoo Kaija Kiessling, ja kertoo esimerkin päättäjien kaksinaamaisuudesta.


– Kun Jyrkkälän terveysaseman kohtalosta huolestuneet asukkaat viime talvena ja keväällä järjestivät alueella kaksi virkamiesten ja poliitikkojen kuulemistilaisuutta, oli näiden viesti selvä. Tärkeän terveysaseman toiminnan piti saada jatkua häiriöttä.


Vaan kuinkas kävi? Kaija Kiessling kertoo Jyrkkälän terveysaseman kohtalon olevan nyt nuijan kopautusta vailla sinetöity; kaupungin perusterveydenhuollon on määrä "säästää" ns. satelliittiterveysasemien, kuten Jyrkkälän, lakkauttamisella.


Jyrkkälän ja Härkämäen vanhuksille lakkautus tietää vaivalloista matkaa useiden kilometrien päähän keskustaan. Ja millä matka keskustaan taitetaan, kun samaan aikaan kaupungin palvelulinjoihin ollaan suunnittelemassa rajuja supistuksia. Kiessling tietää kertoa, että mahdollinen sulkeminen saattaa tapahtua jo vuoden 2005 alussa.


Terveydenhuollon ongelmiin perehtynyt Kiessling toteaa erityisesti vanhusten terveyspalvelujen joutuvan muutenkin huononnusten kouriin.


– Patterinhaan vanhustenneuvola ja kotisairaanhoitajan vastaanottotoiminta on hiljattain lakkautettu, niinpä vanhusten on raahauduttava kilometrien päähän mittauttamaan sokeriarvojaan ja verenpaineitaan, sanoo Kiessling.


Entä mitä sanovat pienituloiset vanhukset siitä, että verenpaineen ja sokerin mittaukset ovat pian tulossa maksullisiksi, kysyy Kiessling.


– Hinnaksi ollaan tiettävästi sopimassa seitsemän euroa molemmista.Terveyskeskusmaksuihin


luvassa jättikorotusSitten Kiessling laukaisee varsinaisen pommin.


– Terveyskeskusmaksuihin suunnitellaan 50 prosentin korotusta. Siinä missä nyt on selvinnyt 22 euron vuosimaksulla, ollaan ensi vuodeksi perimässä 33 euroa. Se tietää monille vähävaraisille joutumista kokonaan terveyspalvelujen ulkopuolelle.


Muutakin jobinpostia on vallassa oleva kunnallinen eliitti suunnittelemassa läntisen Turun asukkaille.


– Patterinhaassa sijaitseva Kanslerintien päiväkoti on lakkautuslistalla. Satojen ihmisten allekirjoittama adressi valtapuolueiden päättäjille ei liene kääntämässä kenenkään päätä. Patterinhaka tultaneen sulkemaan, jotta uusi uljas päiväkoti saadaan rakennettua elitistiseen Hirvensalon kaupunginosaan toiselle puolelle kaupunkia, sanoo Kiessling.


Jyrkkälän, Härkämäen ja Perno-Pansion asukkaat asuvat suurelta osin alueen vuokrakerrostaloissa. Ainakin Jyrkkälän alueen taloihin on kaavailtu veret seisauttavaa suurta vuokrankorotusta, selvittää Kiessling, ja muistuttaa samalla Perno-Pansion sosialidemokraattien vastikään osoittaneen kielteisyytensä vuokra-asukkaita vastaan epäämällä uusien vuokra-asuntojen rakentamisen reviirilleen.Myös sivistyspalvelut


joutavat romukoppaan?Entä läntisen Turun sivistyspalvelut? Kiessling muistuttaa vireillä olevasta kaupungin lukioverkon uudelleenjärjestelysuunnitelmasta, jossa Pernon lukion lakkauttaminen ja toiminnan siirto Kastun lukioon toiselle puolen kaupunkia on tapetilla.


On ollut surkuhupaisaa seurata, kuinka hanketta on pohjustettu vuosikausia, lipsauttamalla vähän väliä julkisuuteen tietoja Pernon lukion muka kehnoista oppimistuloksista. Todellisuus on jotain muuta, muistuttaa Kiessling ja sanoo Pernon lukion tekevän äärettömän hyvää ja arvokasta sivistystyötä.


Alueen kirjastot, Pansiossa ja Härkämäessä, ovat toimineet supistetuin aukioloajoin jo pari vuotta.


– Näitäkin tärkeitä kulttuurilaitoksia uhkaa lopettaminen viimeistään silloin, kun uusi pääkirjasto valmistuu keskustaan, muistuttaa Kiessling.


Entä mitä palveluja jää läntiseen Turkuun, näille vähätuloisten ihmisten, työttömien, vuokralla asuvien, lapsiperheiden, yksinhuoltajien, vanhusten ja sairaiden asuttamille asuinsijoille? Ja miksi kaiken maksavat aina pienituloiset, tästä polvesta seuraaviin saakka, hämmästelee Kiessling.


Kaupunginvaltuustoon ehdolla oleva Kaija Kiessling muistuttaa puolueensa SKP:n olevan tinkimättä peruspalvelujen leikkauksia ja lakkautuksia vastaan.


– Viimeistään nyt on ihmisten havahduttava toimintaan oikeuksiensa puolesta. Paras tae nykyisen kaltaisen menon loppumiselle on ääni Suomen kommunistisen puolueen ehdokkaalle.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli