Lähipalvelujen turvaaminen tukee työllisyyttä

08.10.2012 - 10:28
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Kuopion kuntavaaliehdokkaita: Antti Saarto, Paavo Svenn, Hanna Tuomainen ja Tuukka Koirikivi puolustavat julkisia lähipalveluja. / Asko Julkunen |

SKP:n listalla Kuopiossa sitoutumattomana ehdokkaana oleva, kuvallisen ilmaisun artesaani Hanna Tuomainen työskentelee tällä kaupungin päiväkodissa ryhmäavustajana. Hänen mielestään siellä on huutava pula henkilökunnasta, mutta kaupunki ei palkkaa sitä lisää.

– On pelko millaisia ihmisiä lapsista kasvaa ryhmäkokojen ollessa isoja ja hälyisiä. Vaikka päiväkodissa on ammattinsa osaava henkilökunta, lasten erityistarpeita ei pystytä riittämättömällä henkilökunnalla ottamaan huomioon.

Hanna ihmettelee sitä, miksei päiväkodeissa ja kouluissa voi olla tarjolla terveellistä lähiruokaa.

– Hävettää, koska lasten vanhemmat maksavat ruuasta ja sitten lapsille syötetään jotain esanssikeittoa tai esikypsennettyjä muoviin pakattuja vakuumiperunoita. Miten tämä vaikuttaa lasten terveyteen ja kehitykseen, Tuomainen kysyy ja sanoo, että lasten tulevaisuuden kaupungin kannattaisi satsata lähiruokaan.

– Kuopiossa ei tarvita golfkentän laajentamista eikä Puijon metsiä saa tuhota sen laajentamisen tieltä. Golfkentän laajentaminen jyräisi altaan myös metsän keskellä olevan 1800- luvulla rakennetun ja nyt virkistyskäyttöön kunnostetun tilan, Hanna kertoo.

Hanna Tuomainen vaatii Kuopioon autotonta keskustaa, jolloin ainoastaan palveluliikenne vanhuksille ja vammaisille sallittaisiin.

Alijäämää säästöistä huolimatta

Anne Ruuskanen sanoo, että Kuopion kaupunki yrittää kaupunginhallituksen viimeviikkoisen päätöksen mukaisesti säästää 2,5 miljoonaa euroa loppuvuoden aikana. Tavoitteesta huolimatta kuluvan vuoden alijäämän odotetaan olevan yli 20 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallituksen mukaan säästöihin osallistuvat kaikki kaupungin palvelualueet ja työntekijät. Suurin osa säästötoimista eli noin 1,5 miljoonaa euroa koskee perusturvan palveluja, jossa talousarvion ylitysennuste on suurin.

– Tarvitaan pikaista säästöjen järkeistämistä. Peruspalveluista säästäminen on järjetöntä, koska se muuttuu yhä suuremmiksi kustannuksiksi tulevaisuudessa. Alibudjetointi näkyy asioiden hoitumattomuutena ja kalliina korjaavina toimina.

– Peruskouluihin, päivähoitoon, lastensuojeluun ja vanhuspalveluihin kohdistetut "säästöt" eivät ole säästöjä, ne ovat pelkkiä leikkauksia. Painopisteen on oltava ongelmien ehkäisemisessä. Se on tervettä ja konkreettista säästöä joka ei eriarvoista eikä sorra ketään, Ruuskanen toteaa.

Valtuustoon on saatava väkeä joka uskaltaa ja tahtoo tutkia tarkemmin Kuopion hallinnon tuhlauksia.

– Johtajien määrää, heidän palkkaustaan ja kaiken maailman konsulttien käyttöä. Erilaisia " imagon nostamisakteja" pitää katsella aivan uudesta tarveharkinnan ja kuntalaisten hyvinvoinnin näkökulmasta. Päätösvalta on palautettava bisnesporukoilta takaisin kuntalaisille ja heidän valitsemilleen valtuutetuille. Tarpeeton, harvojen etua palveleva törsäys on jätettävä valinnoissa viimeiseksi, Ruuskanen lataa.

Palvelujen taso laskenut

Italialaissyntyisen Gianni Fasciotton mielestä Kuopio näyttäytyy maahanmuuttajille kaupunkina, jossa palvelujen taso on dramaattisesti laskenut harjoitetun uusliberalistisen politiikan seurauksena.  Kaupunki on tehnyt täysin hyödyttömiä investointeja infrastruktuuriin.

– On tarpeen laittaa terveyspalvelut kuntoon ja lopettaa heti niiden yksityistäminen, Fasciotto toteaa.

Samoilla linjoilla hänen kanssaan on myös Antti Saarto joka sanoo, että hammaslääkäripalvelujen saanti on kaupungissa vaikeaa ja sinne on yli puolen vuoden jono.

Lähipalvelut työllistävät

Kuopion Eläkeläiset ry:n johtokunnan jäsen Paavo Svenn vaatii vanhusten palvelutarpeiden kartoittamista ja henkilöstön mitoittamista sen pohjalta. Palvelut pitää järjestää kaupungin omana toimintana, ja kaupungin on myös panostettava koulutukseen, jotta palvelujen laatu voidaan turvata. Svenn korostaa, että lähipalvelujen turvaaminen on myös kaupungin työpaikkojen turvaamista.

Svennin mukaan palvelutarve vain korostuu suurten ikäluokkien eläköitymisen myötä. Hän pitää tärkeänä palvelujen turvaamista kaikille tasavertaisesti taloudellisesta asemasta riippumatta. Maksuton palveluliikenne pitää ulottaa kaikkiin kaupunginosiin.

Vanhusten ruokapalvelussa Svenn vaatii siirtymistä lähiruokaan.

– Parhaassa tapauksessa kodinhoitajat voisivat laittaa ruoat vanhusten kotona asiakkaan omista ruokatarpeista, hän visioi.

Sähköinen asiointi eriarvoistaa

Siirtyminen sähköiseen asiointiin saattaa Svennin mielestä ihmiset epätasa-arvoiseen asemaan palvelujen saannissa.

– Olen huolissani pankkien kassapalvelujen supistamisesta, koska se vaikeuttaa vanhusten mahdollisuuksia hoitaa asioitaan. Kaikki eivät selviydy verkkopalveluissa. Kaupungin olisi järjestettävä palvelupisteitä, joissa verkkoasioita voisi hoitaa avustajan opastuksella, Svenn hahmottelee.

Svennin mukaan tämä ongelma koskettaa paljon suurempaa joukkoa kuin vanhusväestöä.

– Myös työttömät, maahanmuuttajat ja vähävaraiset tarvitsevat tukea ja opastusta. Kaikilla ei ole tietoteknisiä taitoja eikä varaa tietokoneisiin. Nettiliittymiä ei voi liioin hankkia, jos luottotiedot eivät ole kunnossa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.