Kyykyttämisbudjetti

10.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28/2007

Kun Vanhasen–Kataisen porvarihallituksen budjettiesitys on nähtävillä, voidaan sanoa, että se niistä kauniista vaalilupauksista. Tarjolla on yhtäältä rikkaita, yrityksiä, yksityistämistä ja militarisointia suosiva, toisaalta köyhiä kyykyttävä, kuntien rahoituspohjaa heikentävä ja valtion menoja karsiva budjettiesitys.


Todellakin, vaikka kaksi miljardia euroa ylijäämäisen budjettiesityksen loppusumma on komeat 42,8 miljardia, se jatkaa valtion ja kuntien menojen ja työpaikkojen karsimista.


Hallitus markkinoi esitystä pienillä almuilla eläkeläisille, yksihuoltajille ja palkansaajille. Mutta esitys ottaa toisella kädellä takaisin enemmän kuin antaa. Raskaasti eläkeläisiä ja pienituloisia rasittavia terveyskeskusmaksuja ja energiaverotusta kiristetään. Lapsilisän yksinhuoltajakorotus otetaan takaisin leikkaamalla vastaavalla summalla toimeentulotukea ja poistamalla päivähoidon nollamaksuluokka. Köyhimmistä suurin osa saa vain lisää maksuja ja välillisiä veroja. Esimerkiksi työttömien perusturvaan ei tule mitään korotuksia.


Pääomaverotus säilyy palkkatulojen verotusta kevyempänä. Tuloverojen inflaatiotarkistus kahden prosentin mukaan hyödyttää eniten suurituloisia, samoin ansiotuloihin tulotason nousun perusteella tehtävä vähennys sekä perintö- ja lahjaveron poistaminen yritysten sukupolvenvaihdoksessa. Eläketulojen verotuksen kevennys ei koske alle 13 000 euroa vuodessa eläkettä saavia. Työttömyys-, sairaus- ja muita pieniä päivärahoja verotetaan ankarammin kuin ansiotuloja. Paljon metelöidyn ruoan arvonlisäveron alennuksen toteutus siirtyy, mutta kotitalouksien energiaverotusta sekä alkoholiverotusta kiristetään.


Kaikkein suurimmalla kohulla ennen vaaleja lupailtu tasa-arvotupo näyttää budjettiesityksen valossa jäävän tyhjän päälle. Esitykseen ei sisälly mitään konkreettista naispalkkaeriin. Sen sijaan naisten asema vaarantuu entisestään, koska valtion ja kuntien työpaikkojen karsiminen kohdistuu erityisesti heihin.


Kuntien osalta budjettiesityksen johtosävel on kuntien rahoituksen karsiminen. Kuntien menojen kasvun hillintäkeinoina nähdään ennen kaikkea kunta- ja palvelurakenneuudistus sekä valtion tuottavuusohjelma. Hallituksen tavoitteena on lopettaa vuoteen 2011 mennessä sata kuntaa. Kuntien tukemiseen tarkoitettuja määrärahoja aiotaan vähentää 15,5 miljoonalla eurolla. Kuntien tukea leikataan myös niin, että asiakasmaksujen korottamisesta tuleva lisäraha ei kasvata kuntien kokonaistuloja. Maksujen korotuksella halutaankin siirtää rahoitusvastuuta pienituloisille ja keventää suurituloisten rahoitusosuutta. Hallituksen arvio kuntatalouden vahvistumisesta ei perustu valtion rahoitukseen, jota leikataan taas alentamalla valtionosuusprosentteja vaan kunnallisten verojen ja maksujen kiristymiseen ja kuntien menokehityksen hidastumiseen. Kuntia "laihdutetaan" ja yksityistetään.


Budjettiesitys sisältää suhteessa työttömiin ja työllisyyspolitiikkaan uuden linjauksen. Valtion ja kuntien työllistämismäärärahoja ja -toimia vähennetään entisestään, ja sen sijaan tukea kohdistetaan yritysten kanssa tapahtuvaan koulutukseen ja yksityisen sektorin tukityöllistämiseen Matalapalkkaisiin tehtäviin työllistäville yrityksille maksettavaa palkkatukea laajennetaan koskemaan ikääntyneiden työntekijöiden ohella nuoria. Hallituksen "työllisyyspolitiikka" on siis laajenevaa halpatyövoiman hyväksikäyttöä ja yritysten tukemista.


Hallitus aikoo lopettaa kokonaan aravajärjestelmän ja perustelee tätä järjestelmän merkityksen vähentymisellä. Siis samaan aikaan kun asuntojen vuokrat ja hinnat ovat pilvissä, hallitus on jättämässä koko homman riippuvaiseksi markkinoista. Asuntotuotantoa vähennetään, eikä kohtuuttomien asumiskustannusten alentamiseksi aiota tehdä mitään.


Aseisiin hallituksella riittää rahaa. Asemäärärahat kohoavat budjettiesityksen mukaan rutkasti, 581 miljoonasta 700,5 miljoonaan euroon. Rahaa ei satsata maanpuolustukseen, vaan EU:n ja Naton taistelujoukkoihin osallistumiseen ja ulkomaisiin operaatioihin.


Kaiken kaikkiaan porvarihallituksen budjettiesitys on sellainen, ettei sitä pidä purematta niellä. Nyt on valmistauduttava mielenosoituksiin ja muuhun joukkotoimintaan esityksen olennaiseksi korjaamiseksi ja muun muassa tasa-arvotupo-lupausten lunastamiseksi.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli