Kyproksen lainapaketti ei ratkaise talouskriisiä

27.03.2013 - 09:24
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kyproksen edistyksellinen työväenpuolue AKEL toteaa, että viikonloppuna saavutettu sopu EU-lainapaketista ei auta maan talouden ongelmien hoidossa vaan itse asiassa syventää kriisiä ja aiheuttaa Kyproksen kansalle jatkossa vieläkin hankalamman tilanteen. Lainaan sisältyvät ehdot aiheuttavat työttömyyttä, tuovat lisää talouden kuristusta, leikkauksia ja yksityistämistä sekä ajavat pieniä ja keskisuuria yrityksiä konkurssiin.

EU-EKP-IMF-troikan eurovaluutan pelastusyritykset hinnalla millä hyvänsä kolmen metodin – talouskurin, leikkausten ja yksityistämisen – avulla syventää talouskurimusta entisestään ja tuhoaa eteläisen Euroopan maiden yhteiskunnat. Euro on lähestymässä umpikujaa, eikä sitä haluta myöntää.

Kyproksen AKEL hylkää yksiselitteisesti presidentti Nicos Anastasiadisin hallituksen politiikan. Kommunistien mielestä ratkaisua pitää hakea eurotroikan sanelemien vaihtoehtojen ulkopuolelta.

Vastikään presidentiksi valittu Anastasiadis luotti hyviin suhteisiinsa EU-eliittiin ja etenkin Saksan liittokansleri Angela Merkeliin. Viimeisen kolmen viikon aikana Anastasiadis on joutunut niin sanottujen ”ystäviensä” kiristyksen kohteeksi. Nyt Anastasiadis puolestaan kiristää omaa kansaansa ja pettää samalla kyproslaisille antamansa vaalilupaukset. Ja tekee niin kysymättä muiden puolueiden saati kansan mielipidettä. Hänelle troikan lainaehtoihin sitoutuminen oli pelkkä ilmoitusasia. Paketti neuvoteltiin Anastasiadisin ja troikan kesken, eikä se mene enää parlamentin käsittelyyn.

AKEL esittää Kyproksen talouskriisin selvittämiseksi muita toimia. Heti kärkeen kommunistit vaativat, että hallituksen ja troikan välinen lainasopimus tuodaan kansanäänestyksen hyväksyttäväksi. Sopimus vaikuttaa koko maan tulevaisuuteen niin vakavalla tavalla, että siitä on kansan saatava sanoa kantansa.

Lisäksi AKEL vaatii, että Kyproksen talouden tilasta vastaavat asetetaan vastuuseen. Se edellyttää, että tutkimusryhmä Alvarez & Marshallin tekemät raportit Kyproksen talousepäselvyyksistä annetaan sellaisenaan parlamentille ja valtakunnansyyttäjälle. Tutkimusryhmän raporteista on käynyt muun muassa ilmi, että kyproslaiset pankkiirit ylittivät toimivaltaansa ostamalla talouskriisissä rypevän Kreikan riskialttiita arvopapereita, mikä edesauttoi Kyproksen talouden syöksykierrettä.

AKELin mukaan myös viime viikkoina suuria määriä valuuttaa Kyprokselta vieneet henkilöt ja heidän poliittiset taustansa pitää selvittää.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.