Kuvia kumartelematon kansalaisaktivisti

07.01.2015 - 16:42
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Helsinkiläinen kansalaisaktivisti, kommunisti ja äidinkielenopettaja Ritva Hartzell on kirjoittanut kiehtovan elämäkertansa. Kova jätkä (Radium 2014) on Hartzellin toinen kirja. Muutama vuosi sitten ilmestynyt Roskankerääjän päiväkirja kertoi Hartzellin toiminnasta kaupunkiympäristön puolesta. Uutukainen piirtää Hartzellin elämästä laajemman kaaren, joka kulkee 1940-luvun Kalliosta aina myrskyisten 1960-1970-lukujen halki tähän päivään.

Kirja alkaa kiehtovalla kuvauksella Hartzellin lapsuudesta, johon kuuluivat niin perheenjäsenten alkoholismi kuin kommunistiaate. Nuoren tytön ja naisen kasvamisen jännittävänä ympäristönä toimivat Helsingin työläiskaupunginosa Kallio ja sen liepeet. Maaseudun elämään Hartzell saa kosketusta sukulaisten kautta. Liftausmatkat Eurooppaan kasvattavat nuoresta naisesta kosmopoliittia. Mieleenpainuva kokemus on myös matka Kuuban kansainvälisille nuorisofestivaaleille 1978.

Muutos vaatii tekijänsä

Ritva Hartzell hakeutui yliopistoon ja kouluttautui äidinkielenopettajaksi. Opettajanurakaan ei ollut tasaista menoa, vaan monien sattumusten ja kokemusten summaa.

Poliittisesti Hartzell on aina kallistunut radikaalisti vasemmalle, vaikka saikin kommunistien keskinäisestä kiistelystä aikoinaan tarpeekseen. Hän löysikin paikkansa ympäristöliikkeessä, joista tunnetuimpia ja vaikutusvaltaisimpia oli Josafatin puistoliike kaupunkiympäristön ja luonnon puolesta.

Hartzell tuo kirjassaan rehellisesti esiin niin elämänsä nousut kuin laskut, menestyksen hetket ja tappioiden karvaan kalkin. Tekstistä nousee esiin kuvia kumartelematon ja periaatteen nainen, joka ei epäröi tarttua epäkohtiin – olivatpa ne muiden mielestä kuinka pieniä tahansa. Omat arvonsa ja taustansa tiedostava Hartzell ei käperry itseensä vaan kohtaa avoimesti ja tasaveroisesti ihmisiä, jotka kaikki jättävät oman jälkensä ja muistonsa. Hän solmii suhteita niin naapurin ongelmanuoreen kuin politiikan ylätasolle.

Kova jätkä –kirjan otsikko on peräisin Hartzellin arvostamalta terapeutilta, jota Hartzell pyysi kuvailemaan häntä kahdella sanalla. Hartzellin elämäkerta todistaa, että muutos on mahdollista, mutta se vaatii tekijänsä – ne ihmiset, jotka pistävät itsensä peliin ja uskaltavat myös kriittisesti arvioida omaa toimintaansa. Hankalan ihmisen mainettakin on vaikea välttää.

Hartzell ei toki ole jättänyt yhteiskunnallista vaikuttamista kirjan teon jälkeenkään. Hän puuhaa muun muassa Kuopioon museota Suomen historian merkkihenkilölle, Minna Canthille. Suomesta kun ei vieläkään löydy naiselle omistettua museota – miehille niitä on toki perustettu pilvin pimein.

Mutta se onkin jo oma tarinansa.

Ritva Hartzell: Kova jätkä. Radium-kirjat 2014. 240 sivua.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.