Kuuballe taas voitto YK:n äänestyksessä

02.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40/2007

Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous ilmaisi tiistaina jo kuudentenatoista perättäisenä vuonna vastustuksensa Yhdysvaltojen Kuubaa vastaan lähes puolivuosisataa ylläpitämälle saarrolle.


Päätöslauselmaa, jossa vaaditaan saarron lopettamista, kannatti ennätysmäärä YK:n jäsenmaita, 184. Viimevuotisten 183 maan joukkoon liittyi ylpeyttä tuntien Nicaragua. Päätöslauselmaa vastustivat vain USA, Israel, Palau ja Marshall-saaret. Micronesia pidättyi äänestyksestä.


Äänestys on uusi suuri voitto Kuuballe. Jo vuodesta 1992 lähtien yhä kasvava enemmistö YK:n jäsenmaista on asettunut Kuuban rinnalle saartoa vastaan, ja pidättyneiden maiden määrä määrä on laskenut 71:stä yhteen.


Uusin äänestys ja aikaisemmat äänestykset ovat katkera tappio USA:lle. Maa, joka mielellään esiintyy "kansainvälisen yhteisön" johtajana, toimii Kuuba-asiassa toistuvasti kansainvälisen yhteisön selvää tahtoa vastaan–huonolla menetyksellä.


USA:n saarron aiheuttamat suorat taloudelliset vahingot Kuuban kansalle nousevat jo yhteensä 89 miljardiin dollariin. Puhuessaan YK-äänestyksen johdosta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Kuuban Helsingin-suulähettiläs Sergio González kehotti kuvittelemaan, miten pitkälle kehityksessä Kuuban kansa olisi päässyt ilman saartoa.


Tappiosta huolimatta USA aikoo jatkaa ja tiukentaa rikollista saartoa. Washingtonissa 24. lokakuuta pitämässään puheessa presidentti George W. Bush uhkasi Kuuban vastaisen politiikan laajentamisella, saarron ja eristämisen tiukentamisella sekä saarivaltion hallinnon vaihtamisella tarvittaessa väkivalloin.


Bushin puhuessa Kaliforniassa raivosivat metsäpalot ja paikalliset asukkaat olivat hädässä. Mutta Bush ei uhrannut katastrofille ajatustakaan saati että olisi mennyt paikan päälle, vaan keskittyi Kuuban vastaiseen hyökkäykseen sopivasti ennen YK:n saartoäänestystä.


Suurlähettiläs Gonzálezin mukaan Bushin käytöksen takana on se, että tullessaan virkaan hän lupasi USA:n oikeistokuubalaisille päästä eroon sosialistisesta Kuubasta. Mutta Bushin aika on kulumassa loppuun, eikä hän ole onnistunut lunastamaan lupaustaan. Kuuban talous on kasvanut ja maan asema on vahvistunut. Kuuballa on paljon ystäviä. Tärkeintä on kansojen solidaarisuus.


"Bushin puheen takia ei ole aihetta hysteriaan, mutta suhtaudumme siihen vakavasti", suurlähettiläs sanoi. Vakavasti kannattaa suhtautua myös kaikkien Kuuban ystävien. Solidaarisuutta Kuuballe on voimistettava.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli