Kuuba tuomitsee USA:n ja EU:n kaappaussuunnitelmat

16.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 7/2007.

Kuuba syyttää tiettyjä Euroopan unionin maita siitä, että ne avustavat Yhdysvaltoja sen suunnitelmissa kaataa Kuuban hallitus ja istuttaa Havannaan uusi Washingtonille ja USA:n yhtiöintresseille mieluisa hallitus.


Uutistoimisto Prensa Latina kertoi 7. helmikuuta, että jotkin EU:n jäsenmaat suunnittelivat samana päivänä uutta USA-mielistä juonta Kuubaa vastaan heikentääkseen saaren itsenäisyyttä.


Granma-lehden mukaan Kuuban vastainen suunnitelma yrittää toteuttaa George W. Bushin hallinnon toivetta yhteisen, Kuuban itsenäisyyttä uhkaavan kannan aikaansaamiseksi.




Asialla USA:n satelliittimaat



Juoni tähtää EU:n sekaantumiseen Kuuban sisäisiin asioihin hallituksen kukistamiseksi, ja sitä on valmistellut ns. "Demokraattisen Kuuban ystävien ryhmä", jota johtaa Tshekki ja jonka muita jäseniä ovat Slovakia, Unkari, Liettua ja Slovenia.


Granma totesi, että sorvattu kanta vaikuttaisi vielä enemmän niiden Euroopan maiden bilateraalisiin etuihin, jotka ovat kiinnostuneita normaaleista suhteista Kuuban kanssa.


Granma muistutti, että juuri USA painosti silloisen Espanjan oikeistolaisen pääministerin Jose Maria Aznarin välityksellä EU:n hyväksymään vuonna 1996 yhteisen kannan Havannan suhteen. Tämä on siitä lähtien pitänyt kahdenväliset suhteet huonolla tolalla.


Yhteisen kannan seurauksena EU noudattaa välttelevää ja vaikenevaa linjaa suhteessa USA:n laittomasti pidättämien satojen ihmisten kidutuksiin ja nöyryytyksiin Guantanamossa ja muissa maailman salaisissa paikoissa., Granma tuomitsi.


Periodico-lehti kirjoitti samasta aiheesta 7. helmikuuta ja totesi, että juonessa mukana olevien EU-maiden hallitukset ovat hyvin tunnettuja orjamaisuudestaan USA:ta kohtaan ja Kuuban vallankumouksen tuhoa elättelevistä pakkomielteistään.


Uusin manööveri yrittää toteuttaa Washingtonin unelman "yhteisen työjärjestyksen" runnomisesta USA:n ja EU:n välille Kuuban kansan riippumattomuuden ja itsenäisyyden heikentämiseksi, Periodico totesi.




EU "valikoiva ja tekopyhä"



Periodicon mukaan Valkoisen talon käskystä organisoidun "Demokraattisen Kuuban ystävien ryhmän" suunnitelma yrittää pakottaa vanhan mantereen sekaantumaan siihen mitä se kutsuu "lyhyen ja pitkän aikavälin strategiaksi" Kuubaa kohtaan.


Selkokielellä ryhmän tarkoitus on saada EU taas kerran omaksumaan Kuuban asioihin sekaantumisen lähestymistapa ja yhtymään USA:n vanhaan tavoitteeseen Kuuban laillisen hallituksen kukistamisesta.


Bushin hallinnon viime vuodesta lähtien salaa valmistaman ja edistämän EU-suunnitelman hyväksyminen vaikeuttaisi edelleen eurooppalaisten valtioiden ja Kuuban välisiä bilateraalisia suhteita samoin kuin noiden maiden kansalaisia, jotka haluavat normaaleja suhteita.


Myös Periodico viittasi toiseen yli vuosikymmen sitten EU:lle tyrkytettyyn "makaaberiin Made in USA -projektiin" eli ns. yhteiseen kantaan ja kesäkuussa 2003 asetettuihin pakotteisiin, jotka on tilapäisesti keskeytetty.


Periodico kutsui EU:n asennetta Kuubaa kohtaan "valikoivaksi ja tekopyhäksi". Sekin muistutti, että EU ei ole koskaan ilmaissut voimakkaasti kantaansa CIA:n yli Euroopan maaperän tekemiä salaisia lentoja tai sen Euroopan kanssa ylläpitämiä salaisia vankiloita vastaan.


Tähän mennessä EU on Periodicon mukaan osoittautunut kyvyttömäksi muotoilemaan omaa itsenäistä Kuuba-politiikkaansa. Tämä voi tulla entistä ilmeisemmäksi, jos EU antaa Tshekin kaltaisten USA:n satelliittimaiden tyrkyttää suunnitelmansa koko unionille.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli