Kurdiopettaja Zara Mohammadin vankeustuomio alkoi - Helsingissä tukimielenosoitus lauantaina

21.01.2022 - 14:30
(updated: 25.01.2022 - 17:44)

Järjestämme hiljaisen mielenosoituksen vastalauseena kurdin äidinkielen opettajan Zara Mohammadin vangitsemiselle Sanandajissa Iranissa. Aika ja paikka: lauantaina 22.1.22 klo 14-15.30, Mannerheimintie 14–20, 00100 Helsinki, Forumin kauppakeskus.

Kurdiopettaja Zara Mohammadi on aloittanut tällä viikolla viiden vuoden vankilatuomionsa kotikaupunkinsa Sinen/Sanandajin vankilassa. Zara toimi vapaaehtoisena perustamassaan Nojin-yhdistyksessä kurdinkielen opettajana ja lisäksi hän on ottanut julkisesti kantaa kurdinkielisen opetuksen sallimisen ja järjestämisen puolesta. Nämä teot yksinään riittivät Iranin tuomioistuimelle asettaa hänet syytteeseen ja langettaa hänelle viiden vuoden vankeustuomio. 

Sadat ihmiset kerääntyivät Zaran kotikaupungissa tuomioistuimen eteen osoittamaan hänelle tukeaan. Puheenvuorossaan Zara kiitti ihmisiä tuesta ja toisti kurdirunoilija Qane'in kuuluisan sanonnan: "Voi sitä säälittävää vihollista, joka uskoo vangitsemisen voimaan"

Myös Suomessa järjestetäänn solidaarisuusmielenosoitus huomenna lauantaina 22. tammikuuta. Mielenosoitus järjestetään Forum kauppakeskuksella Mannerheimintiellä klo 14 alkaen.

– Järjestämme lauantaina kansalaismielenosoituksen viiden vuoden vankeuteen tuomitun kurdin kielen opettajan Zaran tukemiseksi, koska pidämme äidinkielellämme opettamista ihmisoikeutena, kertoo Helsingin mielenosoituksen järjestäjä Sarîsa Zengîbend.

– Iranin islamilainen "tasavalta" ei salli opetuksen järjestämistä kurdiksi. Hallitus näkee kaikki kurdien ja muiden vähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivat ihmiset ja järjestöt uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Tuhansia kurdiaktiiveja on vangittuna Iranissa. Kidutus on arkipäivää vankiloissa ja kymmeniä poliittisia vankeja teloitetaan vuosittain, jatkaa järjestäjä.

Järjestäjien mukaan Iranin paha ihmisoikeustilanne nousee valitettavasti ani harvoin otsikoihin Suomessa.

– Iranissa toimittajien ja tiedotusvälineiden toiminta on rajoitettu ja tiukasti valvottu koko maassa. Käsitykseni mukaan tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy, vaan Iranin asiat koetaan edelleenkin etäisiksi Euroopassa, vaikka Iran omilla toimillaan muodostaa turvallisuusuhan aivan Euroopan rajalla. Iranin on suoraan ja tukemiensa sijaisjoukkojen kautta mukana lähes kaikissa Lähi-idän konflikteissa. Valitettavasti on myös todettava, että keskustelu Iranin ydinohjelmasta on pistänyt EU-maat varovaisiksi, eikä ihmisoikeuskysymykset juurikaan esiinny heidän kannanotoissaan, Zengîbend päättää.

Mainos mielenosoitus 22.1.2022 Zara vapaaksi
Kutsu mielenosoitukseen 22.1.2022 Helsinkiin.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat