Kuopiossa aloitetaan sosiaalineuvontaa vapaaehtoisvoimin

23.03.2015 - 14:36
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Marianne Maksniemi ja Susanna Rissanen lupaavat apua muun muassa erilaisten tukihakemusten täytössä. / Veikko Koivusalo |

SKP:n Kuopion osasto yhdessä KomNL:n kanssa aloittaa sosiaalisen neuvonnan palvelut Kuopiossa ja sen lähellä asuville.

Ajatus sosiaalineuvonnasta lähti kahden yhteiskuntatieteitä opiskelevan SKP:n aktiivin huomiosta. Ihmisten hätä on lisääntynyt, samalla yhteiskunnan turva ja ohjaus on kaventunut. Moni on pulassa yhtäkkisen työttömyyden, tai muun mullistuksen vuoksi, sosiaalitoimella ei kuitenkaan tunnu olevan resursseja kuin tulipalojen sammuttamiseen - niiden auttamiseen, joilla kaikki on jo mennyt.

– Haluamme, että apua voi saada ennen kuin tipahtaa kokonaan yhteiskunnan reunamille, kertovat Susanna Rissanen ja Marianne Maksniemi.

Molemmat ovat Itä-Suomen yliopistosta pian valmistuvia sosiaalityöntekijöitä, joilla on myös käytännön työkokemusta.

Apua tarjolla monipuolisesti

Naiset kertovat, että ohjausta ja neuvontaa on tarjolla mahdollisuuksien mukaan jokaiselle sitä tarvitsevalle.

– Autamme erilaisten tukihakemusten täytössä, kuin myös monimutkaisemmissa tilanteissa, jotka vaativat kokonaisvaltaista pohdintaa. Apua voi tarvita myös esim. valituksen kirjoittamisessa kohtelustaan sosiaali- ja terveydenhuollossa tai oman oikeusturvan varmistamisesta. Tilanteiden kirjo on laaja. Eräänlaista sosiaalineuvontaa olemme jo pitempään tehneet, moni tuttu tai tutun tuttu on pyytänyt apua tai neuvoja erinäisissä asioissa. Tuumasimme sitten, että miksi emme tarjoaisi tätä apua myös niille, joilla ei ole suhteita neuvojen saamiseen epävirallista kautta.

Toiminta on samalla myös kannanotto yhteiskunnan tilanteeseen.

– Ei ole missään mielessä oikein, että vapaaehtoiset joutuvat ottamaan vastattavakseen toimia, joita tulisi ylläpitää yhteiseksi hyväksi kerättävin verovaroin. Yksilön vastuuta korostetaan nyt kohtuuttomasti tilanteessa, johon yksittäiset ihmiset eivät kuitenkaan ole syypäitä, eivätkä voi vaikuttaa, toteavat Rissanen ja Maksniemi.

Vapaaehtoisia kaivataan

SKP:n puitteissa on vastaavaa sosiaalineuvontaa järjestetty myös Tampereella, missä mukana on ollut muun muassa sosiaalityön professori ja SKP:n kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.

Kuopiossa haussa on lisää vapaaehtoisia. Toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Susanna Rissaseen: puh. 045-639 8147 tai sähköposti rissanen.susanna[at]gmail.com.

Kuopion sosiaalineuvontaan saat yhteyden soittamalla numeroon 041-483 7980 (to 10 - 12) tai tulemalla paikanpäälle SKP:n Kuopion Piirin toimiston tiloihin torstaina 10 – 12, jolloin tilat on varattu sosiaalineuvonnan käyttöön. Osoite on Haapaniemenkatu 8 A 48. Muina aikoina yhteyttä voi ottaa sähköpostitse toimisto.kuopio[at]gmail.com, sähköpostiin vastataan mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman pian.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.