"Kuntien taloudelle tärkeää että palkkatulovero kasvaa"

15.10.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Kotka (TA) – Työnantajana kuntaa pidettiin ennen turvallisena leivänantajana. Duunarille leipä tosin oli kapeaa mutta pitkää. Töihin otto jäsenkirjan perusteella oli miltei käytäntö. Pitkälti tämän ansiosta kunnan tekemät työt saivat tehottoman leiman. "Väärällä" jäsenkirjalla tarjolla oli vain työttömyystöitä, muistelee menneitä aikoja Kotkan kaupunginvaltuutettu, ahtaaja Jorma Laine.


SKP:n listalla kunnallisvaaleissa jatkokaudellekin ehdolla oleva Laine katsoo, että nykyisenä tehokkuusvaatimusten aikana kuntapoliitikot ovat menettämässä otettaan työntekijätason henkilöstön rekrytoinnista. Joskus nepotismi, sukulaisten suosiminen, pilkistää jossakin esille. Ehkä kuitenkin vähemmässä määrin.


– Kun suoritusporras aletaan mieltää yrityselämässä pelkäksi rasitukseksi, on kuntasektorilla ollut havaittavissa samanlaista kehitystä. Alemman tason virkasuhteita lopetetaan ja muutetaan sopimussuhteisiksi. Ulkoistettaessa toimintoja on henkilöstöstä näin helpompi päästä eroon. Samalla jäsenkirjaväen mielenkiinto näihin työpaikkoihin vähenee, Laine huomauttaa.


Hänestä kunnan toimintoja tehostettaessa henkilöstömenojen leikkauksilla, olisi päähuomio kiinnitettävä organisaation yläpäähän.


– Rahapulaan vetoavat kunnat ovat muuttuneet turvallisesta pitkän leivän antajasta työntekijöitään pelottelevaksi (palveluihin kohdistuvat leikkaukset) ja epävarmaksi (milloin ulkoistetaan?) hiostajaksi. Henkilöstön tuloratkaisujen mukaiset palkankorotukset ovat nykyisin joka talousarviokeskustelun peikkona, joilla ehkäistään keskustelua palvelujen edelleen kehittämisestä, Laine on huomannut.


Valtuustoissa ja hallituksissa istuu monia palkansaajia, joille rengin osa on tuttu. Silti he kunnallisina päättäjinä monesti unohtavat omasta elämästä tutut tosiasiat ja eläytyvät työnantajan rooliinsa täysin mitoin puhuen tehostamisten, leikkausten ja supistusten tarpeesta "koska rahat eivät muutoin riitä".


– Kuntien taloudelle tärkeä palkkatuloveron kasvun hyöty on usein leikattu pois tupoihin sisällytetyillä eduskunnan päättämillä ratkaisuilla. Siellä päätökset tehneiden puolueiden edustajat kunnissa vetävät uhrin roolia syytellen isoa pahaa Valtiota kuntatalouden vaikeuksista. Kuitenkin, kun päätöksenteossa mukana ollut oman puolueen kansanedustaja tai jopa ministeri sattuu paikkakunnalle käymään, juhlitaan heitä kuin sankareita ja jokainen haluaa olla puristamassa heidän kättään ja yrittäen päästä edes samaan valokuvaan "sankarin" kanssa, Jorma Laine päivittelee.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli