Kunta- ja palvelurakennehankkeen tavoitteet arvioitava uudelleen

02.06.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 22/2006 ja http://www.skp.fi

Hallituksen valmistelema kunta- ja palvelurakennehanke on hyökkäys lähipalveluja, naisten oikeuksia, työntekijöiden sopimusturvaa ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia vastaan. Kuntiin tuodaan markkinaehtoisen johtamisen malleja, joilla aiotaan syrjäyttää kuntien itse tuottamiin peruspalveluihin perustuva hyvinvointimalli, varoittaa Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitea.
Kilpailutus- ja yksityistämisohjelmaSuurin osa kansalaisista haluaa kuntien tuottavan itse peruspalvelut. Kunta- ja palvelurakennehankkeesta on kuitenkin tulossa palvelujen kilpailuttamisen ja yksityistämisen ohjelma. Sillä avataan uusia alueita yksityisen pääoman voitontavoittelulle.


Puitelailla on tarkoitus muodostaa Suomeen noin 20 palvelupiiriä. Niille siirrettäisiin merkittävä osa kuntien vastuulla olevista palveluista. Palvelupiireissä aiotaan toteuttaa ns. tilaaja-tuottaja –mallia palvelujen kilpailuttamiseksi.


Lisäksi hallitus esittää hankintalakia, joka velvoittaa kunnat kilpailuttamaan ostot 15 000 eurosta alkaen, sosiaali- ja terveyspalvelujen ostot 50 000 eurosta ja rakennushankkeet 100 000 eurosta alkaen. Nämä velvoitteet ovat jopa EU:n normeja monin verroin tiukempia.


Kilpailuttaminen johtaa yleensä suurten yksityisten yhtiöiden hallitsemiin markkinoihin. Se alistaa sosiaaliset perusoikeudet markkinoille ja lisää kilpailuttamiseen liittyvää byrokratiaa. Samalla se heikentää työntekijöiden sopimusturvaa muuttamalla yhä useammat tehtävät jatkuvasti uudelleen kilpailutettaviksi, lisäämällä pätkätöiden teettämistä, kaventamalla eläke-etuja ja hajottamalla työyhteisöjä....SKP:N KESKUSKOMITEA, ESPOOSSA 21.5.06

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli