Kun kaikella on hinta

16.10.2013 - 16:41
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Lahden Teatteri Vanha Juko tarttuu taas ajankohtaiseen aiheeseen. Jussi Sorjasen ohjaama Ihmekristitty on monologi, joka kertoo ökymiljonääri – tai peräti ökymiljardööri – Guy Grandin tarinan.

Grand on mies, joka on rikkautensa ansiosta lakien ja muiden yhteiskunnallisten normien ulkopuolella.

Teksti perustuu Terry Southernin vuonna 1959 kirjoittamaan romaaniin The Magic Christian, joka ilmestyi suomeksi 1970 Weilin & Göösin kustantamana. Amerikkalainen Terry Southern (1924-1995) oli beat-kirjallisuusliikkeen kärkinimiä, joka tunnetaan muun muassa Dennis Hopperin ohjaaman Easy Riderin ja Stanley Kubrickin Tohtori Outolemmen käsikirjoittajana.

Raha houkuttaa meitä kaikkia

Monologin pääosassa nähtävä Hannu Salminen esittää kertojahahmoa, joka piirtää näytelmän edetessä kuvaa Grandista ja tämän tekosista. Salminen kertoo törmänneensä Southernin teokseen jo lukioaikoinaan Lahden lyseossa. Teksti kummitteli vuosikausia Salmisen mielessä, ennen kuin tänä syksynä päätyi lopulta näyttämölle.

– Ihmekristityssä on kyse siitä, että kaikella on hinta ja miten rahalla voi manipuloida mitä tahansa. Meille jokaiselle tehdään päivittäin tarjous. Arkitajuntamme tilaa mitataan jatkuvasti: kuinka alttiita me olemme rahan houkutuksille, tiivistää Salminen näytelmän sanomaa.

Ihmekristitty on Hannu Salmisen mittavan uran ensimmäinen monologi. Hänen mukaansa monologin ja tavallisen draamanäytelmän työstämisessä on paljon samankaltaisuuksia. Suurin ero on partnerin puute: monologissa näyttelijä on lavalla yksin, vain tarina seuranaan.

Ihmekristitty. Teatteri Vanha Juko, Lahti (Vesijärvenkatu 16). Ohjaus: Jussi Sorjanen. Alkuperäisromaani: Terry Southern. Sovitus: Hannu Salminen ja Jussi Sorjanen. Näyttämöllä: Hannu Salminen.

Tulevat näytökset: pe 18.10., la 19.10.,pe 25.10., la 26.10.

teatterivanhajuko.fi

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri