Kuka välittää palestiinalaisista?

18.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 47/18.12.2009

Palestiinalainen Betlehem tunnetaan erään Jeesus Nasaretilaisen syntymäkaupunkina. Mitä kuuluu Betlehemille tänään? Betlehem on muuttunut ulkoilmavankilaksi, jota Israelin armeija miehittää ja jota ympäröivät Israelin vartiotornit ja apartheidmuuri. Nämä olosuhteet ovat aiheuttaneet sen, että suuri osa väestöstä, sekä palestiinalaisista että kristityistä, on paennut kaupungista.


Muurissa lukee englanniksi, hepreaksi ja arabiaksi "Rauha olkoon kanssanne", nähtävästi ilman ironiaa, ja allekirjoituksena "Israelin turismiministeriö".


Palestiinalaiset samoin kuin israelilaiset rauhanaktivistit ovat jo vuodesta 2002 käyneet kampanjaa apartheidmuuria vastaan. Ja kampanja jatkuu.


Entä mitä kuuluu Palestiinan miehitetylle Länsirannalle? Israelilaiset siirtokuntalaiset hyökkäsivät äskettäin Länsirannan moskeijaan, hävittivät palestiinalaisten koteja ja oliivilehtoja sekä polttivat muslimien pyhiä kirjoja. Lukemattomat tarkastuspisteet estävät palestiinalaisilta pääsyn kouluihin, työhön ja terveysasemille. Joka päivä on palestiinalaisille kristalliyö.


Entä mitä kuuluu Gazalle, jonne Israel hyökkäsi vuosi sitten? Gazan saarto on jatkunut lähes neljä vuotta. Nyt Egypti on täydentämässä saartoa rakentamalla metallisen muurin Gazan ja Egyptin rajalle.


USA ja Israel ovat jäädyttäneet YK:n vuoden takaisesta sodasta teettämän puolueettoman tutkimuksen, koska siinä ei pestä puhtaaksi Israelin tekemiä sotarikoksia.


Ja samaan aikaan kun Kööpenhaminassa on pohdittu maailman ympäristökatastrofin estämistä, Gaza on yksi monista paikoista, jossa katastrofi on jo tapahtunut. Yksinkertaisella poliittisella teolla se voitaisiin välittömästi korjata, mutta mitään ei tehdä.


Gazassa ei ole nyt lainkaan saastumatonta vettä. Noin 40000:sta vastasyntyneestä vauvasta ainakin puolet on välittömässä vaarassa saada nitraattimyrkytyksen ja todennäköisyys heidän sairastumisestaan ns. sinilapsisyndroomaan on poikkeuksellisen suuri. Monin paikoin veden nitraattipitoisuus Gazassa on Maailman terveysjärjestön normeihin verrattuna yli 300-kertainen.


Maanviljelytalous on kuolemassa veden saastuneisuuden takia. Maanalainen pohjavettä johtava kerros on luhistumispisteeseen saakka kuormitettu. Viemäri- ja jätevesi virtaavat julkisiin tiloihin ja pohjavesikerrokseen.


Monet läntisen maailman ihmisoikeusjärjestöt ja -aktivistit näyttävät kääntäneen selkänsä palestiinalaisten hädälle. Eräitä muita huolenaiheita pidetään nähtävästi tärkeämpinä tai ainakin poliittisesti korrektimpina. Vai onko kyse siitä, ettei palestiinalaisten hädästä tiedetä, kun valtamedia ei siitä kerro?



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli