Kuilu asukkaiden ja päättäjien välillä syvenee Oulussa

05.06.2013 - 16:43
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Terveyskeskuksien säilyttämistä tukeva kaupunginvaltuutettu Kaarina Kailo puhumassa. / Matti Aalto |

Oulun kaupunki suunnittelee terveystoimen hyvin mittavaa karsimista. Terveyskeskuksien tilalle on tulossa ei oota, "terveyskioskeja" ja "hyvinvointipisteitä", joita kuvaa parhaiten Oulun Palvelumalli 2020 asiakirjaan kirjattu määritelmä: "Hyvinvointipisteissä voi olla ajoittain henkilöstöä".

Hanketta vastaan on noussut vahva kansalaismielipide joka on saanut ilmaisunsa muun muassa Oulun kaikkien aikojen suurimpana adressina, allekirjoittajia oli loppujen lopuksi yli 19 000. Kaikista kaupungin valtuutetuista ainoastaan Kaarina Kailo (vas) ilmaantui tervehtimään mielenosoittajia.

Valtuuston kokouksesta muodostui omituinen kaksiosainen näytelmä.

Ensimmäisessä osassa muut valtuutetut vannoivat keskinäistä ystävyyttään ja solidaarisuuttaan konsensuspolitiikalle asettuen kuuliaisesti tukemaan Brysselin politiikkaa, joukossaan kansanedustajat Olli Immonen, Risto Kalliorinne, Tytti Tuppurainen ja Ville Vähämäki.

Kaarina Kailon esitys terveyskeskuksien säilyttämisen puolesta ei saanut kannatusta yhdeltäkään muulta valtuutetulta.

Näytelmän toisessa osiossa olikin sitten vastakkainasettelun aika.

Ihan kaikenväristen ja ihan kaikkiin uskontokuntiin kuuluvien ihmisten terveydenhuollon kurjistamista tukenut Immonen aloitti ristiretken musliminaisten uimavuoroja vastaan, mikä sitten tarjosi soveliaan kinastelun aiheen ja kaikille valtuutetuille tilaisuuden kääntää huomio pois terveyskeskusten karsimisesta. 

Valokuvauskielto

Kokouksen kulku oli muutoinkin omituinen. Tiedonantajan valokuvaajalta kiellettiin valtuutettujen kuvaaminen muualta kuin takaapäin valtuuston puheenjohtajan nimissä heti kohta Kaarina Kailon tekemän esityksen jälkeen. Sensuuripäätöksen siunasi myös hallintojohtaja Ari Heikkinen.

Toimenpide muistuttaa Sitran yritystä kieltää Suomen kommunistiselta puolueelta yhdyssanan "terveyskioski" käytön. Oulun kaupungilta saadun tiedon mukaan heille ei ole esitetty vastaavaa kieltoa. Kieltoa ei ole tullut, vaikka kaupunki on käyttänyt ilmaisua huomattavan innokkaasti.

Perussuomalaiset pohjustavat hallitukseen pääsyä?

Demareiden ja vasemmistoliiton taipuminen keskustapuolueen ja kokoomuksen tahtoon ei ole mikään uutinen Oulun kunnallispolitiikassa. Mutta se harmonisuus ja yksimielisyys, jolla perussuomalaisten kolmesta kahdeksaan kasvanut valtuustoryhmä asettui tukemaan Lissabonin strategiassa määrättyä kehitystietä yhdessä hallituspuolueiden kanssa, on jonkinmoinen uutinen.

Perussuomalaisten kunnallisvaaleissa esittämä tienviitta "Terveyskeskus 4" kertoi heidän vaihtoehtonsa. Nyt he ovat valmiita pystyttämään Oulun syrjäisimmille seuduille tienviittoja joissa lukee: "Terveyskeskus 70".

Jotakin hyvääkin

30 vuotta peruskoulun yläasteen rakentamista odottaneille korvensuoralaisille on kuitenkin jotakin hyvää tulossa – aiempia lupauksia hieman uskottavampi lupaus koulun rakentamisesta ihan lähitulevaisuudessa. Aiempien lupauksien syöminen antaa kyllä aiheen säilyttää taisteluvalmius Korvensuoralla, mutta hankkeen toteutuminen vihdoin ja viimein on kyllä lähempänä kuin pitkiin aikoihin.

Toinen valopilkku on kaupungin aikomuksessa satsata lisää julkiseen liikenteeseen. Osaltaan aikomuksen tarkoituksena on toimia perusteluna terveyskeskuksien sulkemiselle, mutta joukkoliikenteen kehittämiseen on kyllä syytä vaikka terveyskeskuksien lakkauttaminen saataisiin torpattua.

Positiivisena voidaan pitää sitäkin että Olli Immosen esitykset saivat tukea vain kuudelta valtuutetulta vaikka perussuomalaisilla on kahdeksan valtuutettua.

Taistelu jatkuu

Terveyskeskuksien ja neuvoloiden karsimisessa on pelattu vasta ensimmäinen erä. Konkreettiset lakkauttamiset tulevat lähivuosina yksitellen valtuuston päätettäväksi eikä terveyskeskuksien puolustajilla ole aikomustakaan luovuttaa. 19 000 allekirjoituksella alkanut taistelu jatkuu – ja voimistuu. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.