Kova kovaa vastaan

17.11.2010 - 09:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Työnantajakapitalistien Elinkeinoelämän keskusliitolla on jo pitkään ollut kissan päivät ja offensiivi hallussaan. Miksi? Siksi, että enempää ay-liikkeestä kuin poliittisesta eduskuntavasemmistostakaan ei ole ollut sille kunnon vastusta.

EK on saanut työmarkkinakentässä läpi surkean alhaiset palkkasopimukset. Se on myös ajanut ay-liikkeen myötävaikutuksella läpi työnantajien Kela-maksun poiston.

Yhtiöt ovat irtisanoneet ja lomauttaneet väkeä hurjaa vauhtia ja siirtäneet tuotantoaan ulkomaille. Työnantajat ovat jopa alkaneet uhkailla työntekijöitä irtisanomisilla vedoten ammattijärjestöjen toimintaan ja alkaneet muodostaa omia ”ammattiliittojaan”, joiden avulla kierretään yleissitovia sopimuksia ja pannaan työntekijät tekemään töitä ”ammattiliiton” sanelemilla alhaisemmilla palkoilla.

AKT:n lakon aikaan EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen piti ”yritysten normaalina toimintana” aikeita tuoda Virosta lakonmurtajia murtamaan laillista työtaistelua.

Työnantajat puskevat myös läpi työurien pidentämistä ja eläkkeellepääsyiän nostamista. Viimeksi EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen kehotti ottamaan eläkeikäpäätöksissä mallia Saksasta ja nostamaan eläkeiän 70 vuoteen. Hän kehui, että Saksassa eläkeikä on jo nostettu 65 vuodesta 67 vuoteen ja että ”Saksan tie on meidänkin tiemme eläkepolitiikassa”.

Ay-liike ja eduskuntavasemmisto ovat jo antaneet vähintään pikkusormensa korostamalla, että työurien pidentäminen on niiden mielestä OK.

Äskettäin EK:n puheenjohtaja, Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen esitti palkansaajien lomien lyhentämistä ja työaikojen pidentämistä.

Ay-liikkeen ja eduskuntavasemmiston taholta esitys on tyrmätty ja korostettu, että Suomen perinne, neljän viikon kesäloma ja viikon talviloma ovat työkykyä edistävä asia, joka tarjoaa mahdollisuuden hetkeksi irrottautua työelämästä ja pitää yllä henkistä ja fyysistä kuntoa. Palkansaajien kyykytyksen sijasta EK:n pitäisi harkita keinoja parantaa työelämän laatua ja ennen kaikkea sitä, miten työllisyyttä lisätään.

Hyvä näin. Mutta ay-liikkeen ja eduskuntavasemmiston ei kannattaisi huolettomasti iloita siitä, miten EK:n koepallo on nyt ammuttu alas ennen kuin se on päässyt edes kunnolla ilmaan. Voihan hyvin olla niin, että kyse on vakavissaan tehdystä ehdotuksesta. Tai sitten voi olla niin, että vuosilomien lyhennysesitys on todella vain koepallo, jota käytetään työurien pidentämisen läpiajamiseen.

Ay-liikkeessä ja poliittisessa vasemmistossa tarvitaan nyt valppautta ja kovan panemista kovaa vastaan. Muuten voi käydä köpelösti. Siinä ay-liikkeen kentällä ja vasemmiston rivijäsenillä on keskeinen rooli.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (9 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.