Kommunistit vaativat kansanäänestystä Ukrainan suunnasta

13.12.2013 - 12:18
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Ukrainan kommunistinen puolue julkaisi viikolla tiedonannon, jossa se kertoi omat näkemyksensä Ukrainan poliittisesta kriisistä ja mielenosoitusten takana piilevistä syistä.

Kommunistien mukaan Ukrainan kriisi on seurausta presidentti Viktor Janukovitshin vakavista ulkopoliittisista virheistä. Toisaalta Ukrainan johdolle on syötetty mitä uskomattomampia lupauksia siitä, kuinka edullista lähentymisprosessi Euroopan unionin kanssa maalle on. Toisaalta jännitteet Venäjän kanssa ovat kasvaneet sellaisiin mittoihin, että Ukrainan hajoaminen on ollut hyvin lähellä.

Ukrainasta löytyy EU-lähentymisen suhteen sekä kielteisiä että myönteisiä äänenpainoja. Sen vuoksi kommunistit ovatkin vaatineet kansanäänestystä Ukrainan ulkopolitiikan suunnasta. Kommunistien mielestä kansan on saatava sanoa mielipiteensä suoraan näin merkittävässä kysymyksessä – vain sillä tavoin voidaan estää kansankunnan entistä syvempi kahtiajakautuminen. Valitettavasti presidentti ja hallitus eivät ole tukeneet kommunistien vaatimusta, vaan ovat toteuttaneet ulkopolitiikkaa, joka ei nauti ukrainalaisten luottamusta.

Kommunistit muistuttavat, että kapitalismin kriisin myötä Ukrainassakin on ajauduttu harjoittamaan talouskuripolitiikkaa. Muun muassa perustarvikkeiden hintojen ja erilaisten maksujen korotukset ovat lisänneet köyhyyttä. Tämä yhdessä korruption ja harmaan talouden kasvun myötä on kiristänyt tavallisen ukrainalaisen hermoja ja toiminut sytykkeenä viime päivien tyytymättömyyden purkauksille.

On myös syytä panna merkille, että Ukrainan niin sanottu oppositio ei ole yhtenäinen liike vaan koostuu useista poliittisista voimista. Eräs keskeisistä on äärioikeistolainen Vapaus-liike (Svoboda), jonka Euroopan unioni tuomitsi vuosi sitten rasistisena ja fasistisena järjestönä, joka ei edusta EU:n arvoja. Samalla EU vaati, että muut Ukrainan puolueet eivät saa tehdä yhteistyötä Vapaus-liikkeen kanssa. Kommunistit huomauttavat, että Vapaus-liike on vastuussa useista hallituksen vastaisista väkivaltaisista provokaatioista ja oli myös Kiovan keskustassa tapahtuneen Leninin patsaan kaatamisen takana.

Kommunistien mukaan Ukrainan presidentti ja hallitus eivät ole kyllin päättäväisesti toimineet äärioikeistolaisia voimia vastaan vaan ovat hyväksikäyttäneet nationalistisia poliittisia tendenssejä omien tavoitteidensa ajamiseen. Tämä on kommunistien mielestä lyhytnäköistä ja vaarallista politiikkaa.

Ukrainan kommunistinen puolue tuomitsee väkivaltaiset otteet, joita mielenosoittajia vastaan on osoitettu. Kommunistit vaativat maan poliittisten rakenteiden uudistamista. Presidentiltä ja hallitukselta on odotettava avoimempaa ja läpinäkyvämpää toimintaa. Nyt Ukrainan päättäjien olisi kuultava kansan tahtoa ja järjestää kommunistien vaatima kansanäänestys maan ulkopoliittisesta suunnasta.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Pääkirjoitukset