"Kommunistilehti – ei kiitos!"

10.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

Niin huudettiin allekirjoittaneelle jakaessani Taka-Töölössä Mannerheimintiellä kadun kulmauksessa Kansan Uutisia. Sen tien lehti paiskattiin vihaisesti roskakoriin. Se oli 60-luvulla, kun KU juhli 10-vuotista taivaltaan.


Eivät kaikki suhtautuneet näin kielteisesti Kansan Uutisiin, vaan monet kiittivät lehteä, ottivat sen mielihyvin vastaan kysyen: "Mitä kommunistit nyt kirjoittavat?"


KU:n jakamisesta ja tunnetuksi teosta tienasin itselleni palkinnoksi heleästi soivan "Hyvä ääni kauas kuuluu – Kansan Uutiset 10 vuotta" -kellon. Se on tallessa ja kilisee vieläkin kimakasti.


Nykyisen Kansan Uutisten ja sen 50-vuotisjuhlan kunniaksi toimittaja Veli-Pekka Leppäseltä tilattiin juhlakirja ja se on ilmestynyt nimellä Etusivu uusiks! Kansan Uutisten viisi vuosikymmentä.


Allekirjoittaneen silmään pisti lukiessa heti se, ettei ensimmäisestä vuosikymmenestä (1957–1968), jolloin aivan oikein KU:ta pidettiin kommunistisena lehtenä, Leppäsen juhlakirjassa ei ole juuri mitään. Se on sivuutettu vaikenemalla ja syykin on ilmeinen: silloinen KU oli taisteleva kommunistilehti ja verrattuna nykyiseen sen punaisuus kävi selväksi etusivulta alkaen.


Päätoimittajana oli Jorma Simpura, varapäätoimittajana Aili Mäkinen, toimittajina Aarre Nojonen, Toivo Ryhänen, Sakari Selin, Hilkka Vuori ja muita – yhteensä yli 30 henkilöä. Heidät tunnettiin SKP:n jäseninä.


Leppäsen kirja koostuu monista erilaisista kirjoituksista, joista eräät ovat hyvin haastavia ja kiinnostavia. Seuraavassa valittuina paloina joitain näkökulmia KU:n vaiheisiin....KALLE KUITTINENToim. Veli-Pekka Leppänen: Etusivu uusiksi - Kansan Uutisten viisi vuosikymmentäLue koko arvio Tiedonantajasta nro 28/2007

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!