KOLUMNI: Valkoinen mies & tupakkatakki

30.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 44/2007

"Allah loi tupakan, jotta ihmisillä olisi hymy huulillaan", siteerasi kaverini ulkomuistista Koraania. En tiedä oliko siteeraus oikea vai kapakkipuheen värittämä, ainakin se oli tehokasta markkinointia, miellyttävän kuvan antamista tupakoinnista.


Maailman suurin tupakkayhtiö Philip Morris on etsinyt islamilaisissa maissa uskonnollisia johtajia, jotka tulkitsisivat koraania julkisuudessa tupakoinnille myönteisesti. Uskonnon ja itsesaastutuksen yhteys on aina ollut ilmeinen, mutta yleensä se esiintyy päinvastaisena: tupakointi on syntiä.


Kun imaisee virginia- ja palturitupakasta valmistettua blendiä, vetää keuhkoihinsa pahuutta jättikääreessä. Tupakkatakin taskussa vilkkuva merkki näyttää edustavan vapautta, riippumattomuutta, seikkailua ja toimintaa, kun sen todellinen viheliäisyys paljastuu myöhemmin. Se on kuoleman korvamerkitsemää rahaa niin tekotavoiltaan kuin vaikutuksiltaankin. Se on aivopesun ja epätasa-arvon valuuttaa. Tämän me kaikki tiedämme.



* * *



Marlboro-mies, hänen kaverinsa ja kamelinsa ovat ikoneita kuvakulttuurissamme. "Marlboro-miehetkin kuolevat. Mutta miehinä", kirjoitti Jarkko Laine tupakointia puolustavassa aforismiteoksessaan. Röökin ja lapsellisen miehisyyspullistelun yhteys luotiin 1940-luvulla, nykyään kohderyhmää etsitään Itä-Euroopan naisista. Näemmekö chesterfield suussaan taistelevan naisasianaisen vai meikkikoristeisen belmont-kimulin? Pysyykö tupakkaan tervalla liimattu valkoisen sovinistinen maailma johtavana vai saako savuke tasa-arvon toimimaan?


Suomen syöpäyhdistys on tuonut ostoskeskuksiin omat ruumisarkkunsa. Nuorisolle suunnatun kampanjan vaaleanpunaiset arkut ovat filtterihuulten kokeiltavissa Syöpäjärjestöt haluavat muistuttaa tupakan vaikutuksesta ironisella tunnuslauseella Vain joka toinen kuolee.


Suurkapitalismin hittituotteen menekkiin voidaan vaikuttaa nuorison kohdalla. Syöpäyhdistyksen lähes järjestään palkitut kampanjat ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Julkisen sektorin varoja hukataan hyvinvoinnin sijasta tupakan aiheuttamien sairauksien parantamiseen.


Ongelma on siinä, että viesti menee koulutetulle ja hyvätuloiselle läpi. Yhteiskunnan köyhin osa pysyy tupakassa kiinni, jotta sillä olisi edes jotain. Varakas valkoinen mies heittää natsat köyhälle kaverilleen, mutta pitää kalliin tupakkatakkinsa itse.



KAPTEENI


Kirjoittaja on media-alan vaikuttaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli