Kolumni: Vaalien tärkeimmät kysymykset pimennossa

09.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6/2007.

Helsingin Sanomissa julkistettiin hiljattain lehden teettämä Gallup-kysely, jossa tiedusteltiin kansalaisilta heille tärkeimpiä teemoja eduskuntavaaleissa. Kyselyn tuloksissa kaksi kärkisijaa vei sairaanhoito ja vanhustenhoito. Kymmenen kärkeen mahtui myös sellaisia aiheita kuten köyhien asema ja työttömien toimeentulo.


Valtamedia ja johtavien puolueiden poliitikot näyttävät päättäneen kuitenkin vaalien tärkeimmät teemat jo etukäteen. Eikä niihin mikään köyhien asema mahdu. Sen sijaan aamusta iltaan kuulemme radiossa ja televisiossa arvuutteluja tulevan pääministerin henkilöstä sekä siitä, mitkä kaksi suurta puoluetta muodostavat tulevan hallituksen pohjan.


Myös Hesarin kolumnistit pyörittelevät viikosta toiseen spekulaatioita tulevasta hallituspohjasta ja pääministeriehdokkaista. Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen kuittasi kolumnissaan (HS 28.1.) oman lehtensä Gallup-tutkimuksen tulokset tärkeimmistä vaaliteemoista yhdessä kappaleessa, mainitsematta yhtäkään kärkeen sijoittunutta teemaa. Ja siirtyi sitten käsittelemään muun muassa kolmen suurimman puolueen kannatuslukuja, joissa ei ollut tapahtunut kovin olennaisia muutoksia.


Virkkunen kyllä kantoi kolumnissaan huolta siitä, että äänestäjät menettävät kiinnostuksensa eduskuntavaaleihin, jos "vaalikampanja ei tuo uusia asioita ja kovaa keskustelua". Mutta hyvä Janne Virkkunen! SKP on tuonut vaalikampanjassaan esiin juuri niitä kysymyksiä, joita HS-Gallupin tutkimuksessa kansalaiset pitivät tärkeimpinä.


Jos siis olet oikeasti huolissasi äänestäjien kiinnostuksen katoamisesta, niin ehkä oman lehtesi kannattaisi alkaa käsitellä jonninjoutavien hallitusspekulaatioiden sijasta kansalaisten tärkeimpinä pitämiä kysymyksiä. Pelkäänpä, että näin ei kuitenkaan tapahdu näittenkään vaalien alla.o o oHoivapalvelut ovat siis aivan listan kärjessä, kun kysytään kansalaisilta heille tärkeimpiä teemoja eduskuntavaaleissa. Kuntien järjestämiin palveluihin liittyy myös taannoinen silmääni osunut lehtiartikkeli (HS 29.1.) koskien Karjaata. Jutussa kirjoitetaan hieman paheksuvaan sävyyn tästä Länsi-Uudellamaalla sijaitsevasta kunnasta, jossa suhtaudutaan torjuvasti säästöihin.


Kunnassa torjuttiin yksimielisesti muun muassa esitys kaupungin strategiaksi vuosille 2007-2014 sen sisältämien kovien arvojen ja talouspainotteisuutensa vuoksi. Niinpä Karjaa kuuluukin niin kutsuttujen kriisikuntien joukkoon yhdessä neljäntoista muun kunnan kanssa.


Tämä kuvaa hyvin nykyistä kunta- ja palvelurakenneuudistuksen ilmapiiriä. Kunnat tullaan pakottamaan ruotuun, jolleivät ne suostu muuten tervehdyttämään talouttaan eli heikentämään palveluitaan. Väliäkö sillä, että juuri kuntien palvelut ovat ihmisille kaikkein tärkeimpiä.TOMMI LIEVEMAAKirjoittaja on espoolainen muusikko ja soitonopettaja.

Tilaa Tiedonantaja!

Arkiston arkiston artikkeli