KOLUMNI: Nato-propagandistien Kosovo-huijaus

12.05.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19/2006.

Nato-propagandistit käyttävät usein Kosovon sotaa myönteisenä esimerkkinä sotilasliiton toiminnasta. Kosovosta on pyritty luomaan mielikuvaa jonkinlaisena uuden Naton lippulaivana. Esimerkiksi eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari ylisti Naton Kosovon pommituksia Ylen A-talkissa taannoin käydyssä keskustelussa.


Jaakonsaari selitti muun muassa, kuinka Naton pommitukset lopettivat serbien suorittamat joukkoraiskaukset. Tämä on kuitenkin tutkimusten valossa hyvin yksipuolinen kuva Kosovon tapahtumista. Vaikuttaakin siltä, että Jaakonsaari antaa asiasta tietoisesti vääristellyn kuvan, joka paremmin palvelee hänen Nato-masinointiaan.o o o


Kosovon sotaan erinomaisesti perehtynyt Noam Chomsky kertaili hiljattain nettiblogissaan muutamia Kosovoa koskevia tosiseikkoja. Hän puhui esimerkiksi Britannian parlamentaarisesta tutkimuksesta, jonka mukaan tammikuuhun 1999 mennessä valtaosa siihen asti harjoitetuista julmuuksista oli albaanien KLA:n (Kosovon Vapautusarmeija) serbikohteisiin tekemiä hyökkäyksiä. Näillä järjestö pyrki – lopulta onnistuneesti – provosoimaan serbejä Naton pommitukset "oikeuttaviin" vastaiskuihin. Myös esimerkiksi Etyj-raportti vahvistaa brittitutkimuksen havainnot paikkansapitäviksi.


Chomsky viittaa myös englantilaisen Nicholas Wheelerin erittäin yksityiskohtaiseen tutkimukseen, jonka mukaan Kosovon levottomuuksien Naton pommituksia edeltäneestä kahdestatuhannesta uhrista vain neljännes oli serbien aiheuttamia. Wheelerin tutkimus siis tukee niin ikään Britannian parlamentaarisen tutkimuksen johtopäätöksiä.


Monista selvityksistä käy myös ilmi, että Naton sotatoimet vain pahensivat tilannetta Kosovossa. Massiivinen pakolaistulva ulkomaille lähti liikkeelle vasta Naton pommitusten alettua. Myös serbien harjoittamat julmuudet alkoivat laajemmassa mitassa vasta, kun kansainväliset tarkkailijat vedettiin pois Kosovosta, KLA kiihdytti hyökkäyksiään ja ilmaiskut alkoivat. Naton piirissä oltiin täysin tietoisia näistä todennäköisistä seurauksista, kun se aloitti pommitukset.o o o


Chomsky kertoi lisäksi John Norrisin kirjoittamasta kiinnostavasta uudesta kirjasta. Norris toimii Brookings-instituutin johtajan Strobe Talbottin viestintäpäällikkönä. Talbott muistetaan Bill Clintonin hallinnon apulaisulkoministerinä, joka oli avainasemassa Slobodan Milosevicin kanssa käydyssä diplomaattisessa kädenväännössä.


Talbottin esipuhein ryyditetyssä kirjassa Norris toteaa, että syyt Kosovon pommitukseen liittyivät Jugoslavian vastarintaan laajempia poliittisia ja taloudellisia uudistuksia kohtaan – ei Kosovon albaanien ahdinkoon. Näinhän on aina otaksuttu vaihtoehtopiireissä ja -mediassa, kuten Tiedonantajassa, mutta nyt asia on siis vahvistettu erittäin korkealta taholta.


On vaikea uskoa, että Suomen korkean tason ulkopoliittiset päättäjät, kuten Jaakonsaari, eivät olisi tietoisia edellä kerrotuista tosiasioista. Tästä syystä onkin vastenmielistä, että samaiset päättäjät käyttävät vääriä tietoja ja valheellisia argumentteja keinonaan yrittää käännyttää vastahakoinen Suomen kansa Nato-jäsenyydelle suopeaksi.TOMMI LIEVEMAA


Kirjoittaja on espoolainen muusikko ja soitonopettaja

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli