Kokoomus leikkaamassa kunnilta

10.10.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 37 / 10.10.2008

Kokoomus ja muut valtapuolueet valmistelevat kaikessa hiljaisuudessa ja äänestäjien selän takana jo uusia leikkauksia kuntien palveluihin ja rahoitukseen.


Kokoomuksen vaaleissa markkinoimat "toivotalkoot" ovat Yhdysvalloista lähtöisin olevan finanssikriisin varjolla muuttumassa leikkaustalkoiksi. Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen mukaan kuntien on jatkossa varauduttava entistä niukempaan valtionrahoitukseen.
Valtionosuuksia vähennetäänHallituksen propagandan mukaan sosiaali- ja terveyspalveluihin tulee ensi vuoden budjetissa 494 miljoonaa lisää valtionosuuksia. Summasta on kuitenkin noin 375 miljoonaa korvausta kuntien veroratkaisujen takia menettämistä verotuloista ja noin 200 miljoonaa on indeksitarkistusta tapahtuneesta hintojen noususta.


Lisäksi kunnilta vähennetään yli 80 miljoonaa, kun tehtäviä siirtyy kunnille ja valtionosuuksien määräytymistekijöitä muutetaan. Erilaisten väliaikaisten avustusten lopettaminen vähentää kuntien rahoitusta noin 20 miljoonaa.


Valtio leikkaa kunnilta pois myös sosiaali- ja terveyspalvelujen maksujen korotusten tuomat lisätulot vähentämällä vastaavalla summalla valtionosuuksia.


Lopputuloksena hallituksen lupaama kuntien rahoituksen lisääminen kääntyy kuntien tappioksi yli 150 miljoonalla eurolla.
Kuntapalveluihin panostettavaKunnissa ollaan parhaillaan valmistelemassa budjettiesityksiä. Onkin syytä tarkkailla, mihin konkreettiseen panostukseen eri puolueet ovat budjeteissa valmiita sitoutumaan. Esimerkiksi Helsingissä vain SKP:n ja asukaslistan ryhmä on esittänyt asukkaiden tarpeista ja toiveista kumpuavan vaihtoehdon kokoomusvetoiselle budjetille.


Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen huomauttaa, että talouden taantuman painaessa päälle ei ole mitään järkeä karsia kuntien mahdollisuuksia työllistää ja huolehtia palveluista. Päinvastoin nyt pitää panostaa lisää kuntien palveluihin eikä porvarihallituksen tapaan syytää valtiontalouden ylijäämiä ennenaikaiseen velanmaksuun tai laittaa toista miljardia euroa Hornet-hävittäjien varustamiseen.


– Ensitöikseen hallitus ja eduskunta saisivat palauttaa edes osan kunnilta 1990-luvun alun jälkeen vuositasolla laskien leikatuista noin viidestä miljardista eurosta. Mutta valtionosuuksiin tehtyjen leikkausten peruminen ei ole edes esillä hallituksen vuoteen 2010 valmistelemassa valtionosuuksien muutoksessa, sanoo Hakanen. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli