Kohti demokraattista sosialismia

02.06.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 22/2006.

Euroopan vasemmisto keskustelee jälleen – viidentoista vuoden tauon jälkeen – avoimesti sosialismista. Pelkkä kapitalismin vastustaminen ja arvokeskustelu eivät enää riitä. On pohdittava, miten kapitalistiset talous- ja yhteiskuntarakenteet korvataan ja minkälaisen yhteiskunnan me tulevaisuudessa haluamme.


Transform! on eurooppalainen verkosto, joka keskittyy ajankohtaisen marxilaisen teorian ja politiikan tuottamiseen. Verkosto järjesti useita keskustelutilaisuuksia Euroopan sosiaalifoorumissa Ateenassa toukokuun alussa. Eräs tärkeimmistä keskustelunaiheista oli sosialismi.


– Viisitoista vuotta kapitalismille vaihtoehtoisen kokeilun jälkeen on aika tarjota vaihtoehto globalisaation aiheuttamille tuhoille, korosti kreikkalainen marxilainen tutkija, Synaspismos-puolueen Haris Golemis avauspuheenvuorossaan.


Hän nosti esille erityisesti kolme tärkeää seikkaa.


– Ensiksikin meidän on analysoitava kapitalismin nykytila paremmin. Toisekseen meidän on määriteltäviä muutamia marxilaisia käsitteitä uudelleen, totesi Golemis.


Lopuksi hän korosti paluuta vanhojen kysymysten äärelle: millä tavoin pyritään kohti sosialismia, minkälaisia erilaisia sosialismin malleja voidaan soveltaa ja voiko sosialismia olla yhdessä maassa....MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!