Kirjailija Kurt Vonnegut on kuollut

20.04.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: ARTO TUOMINEN

Yhdysvaltain 1900-luvun kirjallisuuden suurimpiin nimiin kuulunut Kurt Vonnegut on kuollut. Hän menehtyi viime viikon keskiviikkona 84 vuoden iässä kaatumistapaturman seurauksena New Yorkissa. Vonnegut oli syntynyt 1922 Indianan Indianapoliksessa.


Vonnegut osallistui yliopisto-opintojensa jälkeen toiseen maailmansotaan Yhdysvaltain armeijassa. Natsi-Saksan vangiksi jäänyt tuleva kirjailija joutui vankeusaikanaan helmikuussa 1942 kokemaan Dresdenin pommitukset. Pommituksista jäi eloon vain seitsemän amerikkalaista sotavankia. Näistä kokemuksista syntyi Vonnegutin maailmanmaineeseen vienyt teos Slaughterhouse Five (1969, suom. Teurastamo 5, 1970). Teos ilmestyi Vietnamin-sodan riehuessa kiivaimmillaan, mikä teki Vonnegutista keskeisen hahmon sodanvastaisessa protestiliikkeessä.


Vonnegut julkaisi ensimmäisen kirjallisen tuotteensa, novellin Report on The Barnhouse Effect jo vuonna 1950 Collier’s Weekly -lehdessä. 1961 julkaistuun Canary in A Cat House -kirjaan ja 1968 ilmestyneeseen, edellisen laajempaan versioon Welcome to The Monkey House oli koottu hänen varhaista scifi-vaikutteista lyhytproosatuotantoaan. Hänen ensimmäinen varsinainen romaaninsa oli kuitenkin teos nimeltä Playe Piano (1952, suom. Sähköpiano, 1981), joka oli kertomus teknologian ylivallasta ihmiselämässä.


Vonnegut oli myös oman aikansa kokeilija; työ sodan jälkeen General Electrics -yhtiön markkinointiosastolla toi Vonnegutin joihinkin teoksiin lyhyen, varsin helppolukuisen ja iskevän "sähkösanomatyylin." Tätä tyyliä hän käytti ensimmäisen kerran laajemmin teoksessaan The Sirens of Titan (1959, suom. Titanin seireenit, 1979).


Surrealistinen yhteiskuntakriittinen satiiri yhdistettynä mustaan huumoriin ja lähes kaikkea epäilevään elämänkatsomukseen näkyi lähes kaikessa hänen tuotannossaan. Kun keitokseen vielä ympättiin ihmistä arvostava humaani lähestymistapa, oli menestysresepti valmis.


Vaikka Kurt Vonnegut oli ennen kaikkea 1960- ja 70-lukujen underground- ja kulttikirjailija, hänen omintakeinen tyylinsä puhuttelee myös meidän aikanamme. Sosialismista viehättynyt Vonnegut haastoi amerikkalaisen yhteiskunnan keskusteluun muun muassa kulutusyhteiskunnasta, sodasta, ympäristötuhoista ja ihmisen alati pienenevästä elintilasta modernissa maailmassa. Hän on kritisoinut myös amerikkalaisten viimeaikaisia sotatoimia ja istuvaa presidenttiä varsin kipakoin äänenpainoin.


Kurt Vonnegut toimi viime vuosiin saakka aktiivisesti American Humanist Association -järjestössä, jonka kunniapuheenjohtajaksi hänet oli kutsuttu. Vonnegutin elämä oli värikästä ja täynnä kuriositeetteja; eräs hänen erikoisimmista ammateistaan oli työ Saab-henkilöautojen edustajana. Yrittäjäelämä tosin päättyi aikoinaan tiettävästi konkurssiin.


Vonnegut omasi myös "näkijän" kykyjä. Hänen alter-egonsa Kilgore Trout, joka esiintyy useissa hänen kirjoissaan, kuolee vuonna 1997 ilmestyneessä Timequake-romaanissa (suom. Ajanjäristys, 1998) 84 vuoden iässä! Aivan kuten Vonnegutkin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli