KIRJA-ARVIO: Paratiisia etsimässä

09.09.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 36/2005!

Kun Flora Tristan avasi silmänsä Ranskan Auxerressa eräänä huhtikuisena aamuna 1844 hänen ensimmäinen ajatuksensa oli: Florita, tänään sinä alat muuttaa maailmaa. Hän aikoi käynnistää koneiston, joka muuttaisi koko ihmiskunnan muutamassa vuodessa ja hävittäisi maailmasta epäoikeudenmukaisuuden. Maailmanlaajuinen työväenyhdistys lopettaisi sorron ja pahuuden.


Flora tunsi olevansa rauhallinen ja voimakas, valmis kohtaamaan kaikki tiellä olevat esteet. Hän uskoi olevansa naispuolinen messias. Flora nousi ylös, peseytyi ja pukeutui kiireettä. Edellisiltana hänelle oli kaupungilla toivotettu onnea kiertueelle. Työväenyhdistys- lehden vastapainetut kappaleet kassissa hän lähti matkalle kohti parempaa maailmaa.


Perulaisen Mario Vargas Llosan Paratiisi on nurkan takana on romaani ihmisen pyrkimyksestä löytää parempi maailma. Kirjassa vuorottelevat varhaisen feministin, työväenliikkeen esitaistelijan ja agitaattorin Flora Tristanin ja hänen tyttärenpoikansa taidemaalari Paul Gauguinin elämäntarinat. Molemmat tulkitsevat unelmaansa paremmasta maailmasta, Paratiisista, niin kovin eri lailla.


Vargas Llosa käsittelee ja puhuttelee heitä kirjassa kuin he olisivat yhä vieläkin elossa ja läsnä; "Florita", henkäisee Vargas Llosa, ja toistaa ärtyneenä "Paul, Paul". Parinkymmenen sivun välein vaihtuu perspektiivi Florasta Pauliin, ja taas takaisin......



ARTO TUOMINEN



* * * * *


Mario Vargas Llosa: Paratiisi on nurkan takana. Suomennos Sulamit Hirvas. Otava, 2005, 550 sivua.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli