Keskiluokan romahdus

12.01.2016 - 13:30
(updated: 12.01.2016 - 16:41)
Yhdysvaltojen entinen teollisen tuotannon keskittymä Detroit on kärsinyt työttömyyden kasvusta. Amerikkalaiset osoittavat mieltä työpaikkakatoa vastaan.

Työllisyys on eräs asia. Toinen asia on työstä saatava palkka. Ei ole samantekevää kansantalouden ja laajemmin yhteiskunnallisen kehityksen kannalta, millaisia työpaikkoja ja millä ehdoilla syntyy.

Suomi on kansainvälisesti verrattuna vielä keskiluokkainen yhteiskunta varallisuudella mitattuna. Noin puolet suomalaisista kuuluu laajasti ottaen keskiluokkaan.

Monissa muissa maissa tilanne on muuttunut nopeasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa keskiluokka on katoamassa. Syynä on olematon palkkojen kehitys suhteessa tuottavuuden kehitykseen.

Palkat laskussa

Esimerkiksi autotehdas Ford maksaa nykyään uusille työläisille noin 14 dollaria tunnilta, kun vielä 2002 uusien työntekijöiden tuntipalkka oli 25 dollaria.

Yleisesti ottaen palkkatulojen osuus kansantuotteesta on laskenut viime vuosikymmeninä selkeästi ja pääomatulojen osuus kasvanut. Tilastojen mukaan Yhdysvalloissa tuottavuus, kotitalouksien tulot ja keskimääräiset tuntipalkat kaksinkertaistuivat kaikki vuodesta 1945 vuoteen 1975. Sitten kehitys pysähtyi. Amerikkalaisen täysipäiväisesti työskentelevän miestyöntekijän mediaanipalkka on nykyisin matalampi kuin vuonna 1973. Esimerkiksi autotehdas Ford maksaa nykyään uusille työläisille noin 14 dollaria tunnilta, kun vielä 2002 uusien työntekijöiden tuntipalkka oli 25 dollaria.

Keskipalkkaisten työpaikkojen määrä on romahtanut. Yhdysvalloista on viime vuosina kadonnut työpaikkoja, joiden tuntipalkat ovat olleet 19-31 dollaria. Niiden tilalle on toki syntynyt uutta työtä, mutta niissä työtä tehdään keskimäärin vain 9-13 dollarilla tunnissa.

Syitä keskiluokan katoamiselle

Italialainen tutkija Sergio Bologna nostaa keskiluokan katoamiselle kolme keskeistä syytä.

Valtionhallinnosta ja julkiselta sektorilta on jatkuvasti vähennetty työpaikkoja. Palvelujen yksityistäminen ja ulkoistaminen sekä työsuhteiden määräaikaistuminen yhdessä palkkakehityksen jumiutumisen kanssa on vienyt yhden keskiluokan keskeisimmistä tulonlähteistä.

Toisaalta yritysten organisaatiorakenne on muuttunut. Keskijohdosta ja hyväpalkkaisista asiantuntijatehtävistä on karsittu työpaikkoja. Lisää työpaikkoja on syntynyt sekä niin sanottujen huippuosaajien tehtäviin että matalapalkka-aloille.

Myös julkisten palvelujen karsiminen ja maksullistaminen sekä asumiskustannusten kasvu ovat syöneet keskituloisen palkansaajan elintasoa.

Miten käy verokertymän?

Suomessa keskiluokkaa vielä on, mutta kuinka kauan. Työelämä on meilläkin polarisoitumassa toisaalta huippupalkittuihin pesteihin, toisaalta toimeentulon rajoilla oleviin matalapalkkatehtäviin. Elinkeinoelämä luo paineita laskea yleistä palkkatasoa. Sen lisäksi jatkuvasti esitetään, että esimerkiksi maahanmuuttajia tai nuoria pitäisi voida palkata alle työehtosopimusten mukaisten minimipalkkojen.

Hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta keskipalkatun työn katoaminen on kohtalokasta. Valtaosa verokertymästä on perinteisesti tullut palkkatyön ja toisaalta kulutuksen verotuksesta. Kummatkin uhkaavat romahtaa, kun palkat laskevat.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.